Een jaar na de lancering van cruksregister.nl heeft de Ksa het gebruik en de lay-out van de site geëvalueerd via kwalitatief onderzoek. Hieruit bleek dat de site en het inschrijven in het register gebruiksvriendelijker kunnen. Daarom is de site in 2023 vernieuwd.

Het onderzoek toonde aan dat spelers stress en schaamte ervaren over hun gokgedrag. Ook zien zij het gebruik van gokken als vlucht en ze ervaren de verleiding om terug te keren naar gokken, zelfs wanneer ze willen stoppen. Bovendien bleek dat 'speelpauze' geen geschikte term is voor de doelgroep; ‘gokstop’ sprak hen meer aan. Een toevoeging van een 8-daagse bedenktijd voor spelers die hun gokstop willen beëindigen, werd geïmplementeerd om impulsieve beslissingen te voorkomen.

Na de lancering van de vernieuwde versie in april 2023 zag het Cruksregister een aanzienlijke toename in het aantal inschrijvingen.

Bovendien bleek dat 'speelpauze' geen geschikte term is voor de doelgroep; ‘gokstop’ sprak hen meer aan.

Pilot campagne Cruks

De Ksa lanceerde in 2023 de pilotcampagne Cruks om de naamsbekendheid van het register te vergroten en het nut van een gokstop te benadrukken. Onderzoek toonde aan dat 20% van de gokkers problemen ondervond met gokken. Tegelijk is de bekendheid van Cruks over het algemeen laag. Ook bleek dat gokkers het nut van een gokstop inzien, maar dat zij twijfels hadden over de inschrijvingsdetails en het gebruiksgemak.

De inzichten benadrukten de noodzaak van communicatie over Cruks en een gokstop, niet alleen naar gokkers, maar ook naar hun omgeving, zoals familieleden, huisartsen en schuldhulpverleners. De data en resultaten van de pilotcampagne worden nu verder geanalyseerd voor verdere ontwikkeling en implementatie in 2024.

De vernieuwing van cruksregister.nl en de pilotcampagne Cruks markeren belangrijke stappen in de missie van de Ksa om gokproblematiek aan te pakken en bewustwording te vergroten. Het uiteindelijke doel is spelers te ondersteunen bij het beheersen van (problematisch) gokgedrag.