Voorwoord René Jansen

Waar staat de Ksa bijna twee jaar na inwerkingtreding van de Wet Kansspelen op afstand (KOA) en anderhalf jaar na daadwerkelijke opening van de online gokmarkt? Voorzitter René Jansen blikt terug op 2022 met gemengde gevoelens.

2022, het eerste volledige jaar van de online kansspelmarkt

2022 is het eerste volledige jaar waarin Nederlandse consumenten terecht konden bij legale online aanbieders. Hoe is dit jaar verlopen? En welke ontwikkelingen zijn zichtbaar?

Wettelijke taken en doelstellingen in 2022

De Ksa heeft 3 doelstellingen en 7 wettelijke taken. Ook in 2022 hebben we ons hard ingezet om deze wettelijke taken goed uit te voeren en onze doelstellingen te realiseren.

Ontwikkelingen in de organisatie

Toezicht op online kansspelen vraagt om een ander type toezicht dan het fysieke aanbod van kansspelen. De organisatiestructuur van de Ksa is hier in 2022 op aangepast.

Verleende vergunningen in 2022

45

Exploitatievergunningen

24

Incidentele loterijvergunningen

13

Online vergunningen

WK voetbal 2022

Het eerste grote sportevenement sinds de opening van de online gokmarkt in Nederland was een uitgelezen kans voor online kansspelbedrijven om zich te profileren.

Na de eerdere verontwaardiging over de hoeveelheid gokreclames riep de Ksa alle vergunninghouders in de aanloop naar het WK bovendien (nogmaals) op zich in te houden met reclame.

Gedurende dit evenement was de Ksa extra alert op overtredingen van wet- en regelgeving.

Van 18 oktober tot en met 20 december 2022 ontving de Ksa 45 signalen over (reclame voor) kansspelen rond het WK.

De meeste meldingen betroffen het inzetten van rolmodellen en promotionele kansspelen.