Tijdlijn Wwft en matchfixing


Een overzicht van nieuwsberichten door de Ksa over de Wwft en matchfixing.

In de Trendanalyse matchfixing 2023 geeft de Kansspelautoriteit (Ksa) een overzicht van meldingen van mogelijke matchfixing die zij heeft ontvangen in de periode 19 december 2022 t/m 31 december 2023. Bekijk het nieuwsbericht.

De  Financial Action Task Force (FATF) heeft een aangepaste zwarte en grijze lijst gepubliceerd. Hierin wordt gewezen op landen met tekortkomingen in hun systeem ter bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering. Bekijk de Engelstalige zwarte en grijze lijst.

Naar aanleiding van een signaal over mogelijke matchfixingrisico’s startte de Kansspelautoriteit (Ksa) een marktbreed onderzoek. Kansspelaanbieders die weddenschappen op sportwedstrijden aanbieden mogen dat niet voor zomaar iedere wedstrijd doen. Bekijk het nieuwsbericht.

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft haar leidraad Wwft aangepast. De laatste wijzigingen aan de leidraad dateerden van de inwerkingtreding van Koa op 1 april 2021. Naar aanleiding van eigen onderzoek, signalen van consumenten en suggesties/vragen van vergunninghouders is nu een nieuwe versie opgesteld. Bekijk het nieuwsbericht.

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft Betent een boete opgelegd van 3 miljoen euro. Betent krijgt deze boete omdat zij de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) heeft overtreden. Betent biedt in Nederland online kansspelen aan onder de merknaam Betcity. Bekijk het nieuwsbericht.

In 2022 gaf de Kansspelautoriteit (Ksa) de kansspelaanbieders Betent B.V. en Play North Limited een aanwijzing omdat zij bepaalde voorschriften uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren terrorisme (Wwft) niet naleefden. Onderzoek van de Ksa wees uit dat zij het speelgedrag van de spelers en de herkomst van het gebruikte geld onvoldoende controleerden. Volgens de Wwft moet dat wel. De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft hen destijds een aanwijzing gegeven met de opdracht de monitoring op orde te krijgen. Bekijk het nieuwsbericht.

Eén van de doelen van de Wet op de Kansspelen (Wok) is het tegengaan van gokgerelateerde matchfixing bij vergunde aanbieders van sportweddenschappen. De Kansspelautoriteit heeft geen wettelijke taak in het opsporen van matchfixing maar kijkt of aanbieders met een vergunning voldoende doen om matchfixing te voorkomen. Over de periode 1 oktober 2021 t/m 18 december 2022 is een analyse van de gedane meldingen (pdf, 74 kB) gemaakt. Bekijk het nieuwsbericht.

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft in de aanloop naar het WK Voetbal bij drie acties van legale kansspelaanbieders ingegrepen. De overtredingen zijn gestaakt. Bekijk het nieuwsbericht.

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft 2 online kansspelaanbieders een aanwijzing gegeven vanwege het overtreden van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, de Wwft. Bekijk het nieuwsbericht.

De Kansspelautoriteit (Ksa) deed afgelopen maanden onderzoek naar naleving van de verplichtingen die online kansspelaanbieders hebben op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Hieruit blijkt dat verschillende verplichtingen onvoldoende worden nageleefd. De Ksa heeft daarom alle vergunninghouders gewaarschuwd. Bekijk het nieuwsbericht.

Alle kansspelaanbieders - met uitzondering van speelcasino's - worden vrijgesteld van de verplichtingen op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Dit liet het ministerie van Financiën weten bij de implementatie van de Vierde Anti witwasrichtlijn. Bekijk het nieuwsbericht.

Professor Brett Abarbanel is een autoriteit op het gebied van gokken, misschien wel de grootste expert ter wereld. Ze is onderzoeksdirecteur van het International Gaming Institute van de Universiteit van Nevada, Las Vegas. Ze heeft daarnaast een flink aantal neven- en adviesfuncties op het gebied van verantwoord gokken. Onlangs was ze in Nederland, waar ze op uitnodiging van de Kansspelautoriteit een college gaf over eSports. Bekijk het nieuwsbericht.

Henk Kesler nam op 12 oktober 2017 tijdens de ESSA-conferentie 'Integrity in sports betting: what’s at stake?' in Londen deel aan een panel over matchfixing. 'Met de wet Kansspelen op Afstand (Koa) kunnen we betfixing beter aanpakken'. Kesler benadrukte dat matchfixing een internationaal probleem is. Wil je matchfixing uit de sport weren, dan is een intensieve samenwerking op nationaal en internationaal niveau noodzakelijk. Bekijk het nieuwsbericht.

Matchfixing is een serieuze bedreiging van de sport. Miljoenen gaan erin om. Aan matchfixing zelf kan de Kansspelautoriteit niets doen, dat is een aangelegenheid voor de sportbonden en justitie. Wat de Kansspelautoriteit echter wel kan doen, is zich buigen over het gokelement in matchfixing. Bekijk het nieuwsbericht.

De Nederlandse Kansspelautoriteit treedt toe tot het Integrity Betting Intelligence System (IBIS) van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Bekijk het nieuwsbericht.