Zelf kansspel organiseren


Wilt u iets organiseren waarbij er geld of prijzen te winnen zijn? En kan de speler geen invloed uitoefenen of hij iets wint? Dat is een kansspel. Voor een kansspel heeft u een vergunning nodig. 
Behalve als u speelt met mensen die elkaar kennen. Of als deelname gratis is, maar dan zijn er wel voorwaarden.

Eenmalige loterij organiseren om geld op te halen

Wilt u een loterij organiseren waarbij u geld vraagt voor de lootjes? U kunt een vergunning aanvragen als uw loterij bedoeld is voor een algemeen belang (sport en welzijn, cultuur, onderwijs en wetenschap, natuur en milieu, zorg, ontwikkelingssamenwerking, dierenwelzijn). Een individueel of commercieel doel, dat mag niet.

Bingo of rad van fortuin organiseren

Wilt u in een zaaltje een bingo of rad van fortuin organiseren? Hiervoor gelden regels en u moet dat melden bij uw gemeente. Een online bingo mag alleen in besloten kring (een bestaande groep van mensen die elkaar kennen zoals een gezin, familie, verzorgingstehuis, een bedrijf of leden van een vereniging).

Gratis kansspel om iets te promoten

Wilt u een kansspel organiseren waarbij prijzen te winnen zijn en is deelname gratis? Dan noemen wij dat een promotioneel kansspel. Hiervoor heeft u geen vergunning nodig, maar er zijn wel voorwaarden.

Kansspelen die verboden zijn

Een pokertoernooi organiseren waar geld verdiend wordt, een online loterij met inleg, piramidespel: ze zijn verboden. Weten waarom dit soort kansspelen verboden zijn?

Voetbalpool of tourpool organiseren

U mag met collega’s een voetbalpool of tourpool organiseren zolang de pool in besloten kring (een bestaande groep van mensen die elkaar kennen zoals een gezin, familie, verzorgingstehuis, een bedrijf of leden van een vereniging) blijft. Ook in een bedrijf met meer vestigingen mag het nog steeds, zo lang de pool alleen voor medewerkers is. Voor een openbare weddenschap waar u geld aan verdient is een vergunning nodig, met strenge voorwaarden.