Veilig wedden in Nederland


In andere landen mag soms op van alles gewed worden. Bijvoorbeeld op de uitslag van verkiezingen, de winnaar van het songfestival of de geboortedatum van een nieuwe prins of prinses. Dit mag in Nederland niet.

Speel alleen bij een spel met een vergunning

Is het in Nederland toegestaan om via een bookmaker te wedden op de uitslag van het Eurovisie Songfestival of sportwedstrijden?

Nee, dit is niet toegestaan. Het is in Nederland verboden om via een bookmaker te gokken op bijvoorbeeld de uitslag van het Eurovisie Songfestival of sportwedstrijden. In Nederland is het alleen toegestaan om te gokken op uitslagen van sportweddenschappen en paardenraces via een aanbieder met een vergunning van de Kansspelautoriteit.

Bookmaker is de Engelse benaming voor een persoon of organisatie die weddenschappen aanbiedt, bijvoorbeeld op de uitslag van een (sport)wedstrijd of andere gebeurtenis.

Mag ik een voetbalpool of tourpool organiseren?

U mag met collega’s een voetbalpool of tourpool organiseren zolang de pool in besloten kring (een bestaande groep van mensen die elkaar kennen zoals een gezin, familie, verzorgingstehuis, een bedrijf of leden van een vereniging) blijft. Onder besloten kring verstaan we een bestaande groep van mensen die elkaar kennen, zoals een gezin, familie, verzorgingstehuis, bedrijf of leden van een vereniging. In een bedrijf met meer vestigingen mag het nog steeds, zo lang de pool alleen voor medewerkers is. Voor een openbare weddenschap waar u geld aan verdient is een vergunning nodig, met strenge voorwaarden.

Wat zijn de regels voor reclame voor gokbedrijven?

Alle gokbedrijven in Nederland - online, speelhallen, casino's en loterijen - moeten zich houden aan regels voor reclame.

Dat betekent dat de reclame:

  • duidelijk moet zijn, ook over de prijs, wat u kunt winnen en vanaf welke leeftijd u mee mag doen
  • u niet mag aanmoedigen om te vaak en te veel spelen
  • dingen niet mooier mag voorstellen, bijvoorbeeld door het idee te geven dat u zeker een prijs wint
  • niet opdringerig mag zijn en zich niet mag richten op kwetsbare groepen
  • u niet mag overhalen tot het nemen van snelle besluiten. Zoals met teksten als: ‘alleen vandaag’, ‘voor snelle beslissers, ‘nog maar 1 uur geldig’, of met een bonus zoals een 'happy hour' bonus

Verder geldt ook dat reclame:

  • gokken niet mag voorstellen als oplossing voor financiële of persoonlijke problemen
  • gokken niet als levensstijl mag verkopen
  • niet mag doen alsof het niet erg is als je veel gokt

Ik sta in Cruks met een gokstop. Waarom ontvang ik nog steeds aanbiedingen, bonussen en correspondentie van aanbieders?

Uw inschrijving in Cruks wordt alleen gebruikt door aanbieders om te controleren of u toegang krijgt tot een locatie of account bij een online aanbieder. De afdelingen die mailings en andere correspondentie versturen, hebben geen toegang of inzage in het Cruks-register. Dat kan en mag niet vanwege uw veiligheid en privacy.

Houdt de vergunninghouder zich niet aan de regels?

Heeft u nog controle over het spel?

Een gokspel is gemaakt om u te verleiden om door te gaan. Bent u nog de baas over het spel? Bekijk de tips voor veilig gokken.