Ksa geeft 2 aanwijzingen wegens overtreding Wwft


Gepubliceerd op 10 november 2022

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft 2 online kansspelaanbieders een aanwijzing gegeven vanwege het overtreden van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, de Wwft.

Onderzoek van de Ksa wees uit dat de aanbieders in kwestie onvoldoende het speelgedrag van de spelers controleren. Volgens de Wwft moet dat wel.

Onderzoek

De Ksa deed in het voorjaar een marktbreed vooronderzoek. Naar aanleiding daarvan zijn bij 2 vergunninghouders nadere onderzoeken gestart. Gegevens van spelers werden opgevraagd en onderzocht. Spelers, waaronder jongvolwassenen, konden in korte tijd tienduizenden euro’s verspelen en bijstorten, zonder dat de aanbieders ingrepen of onderzoek deden. Zo’n onderzoek zou zich bijvoorbeeld moeten richten op de vraag of een speler zich dergelijke bedragen wel kan veroorloven of op de herkomst van het geld.

De Ksa constateerde bij deze 2 aanbieders onder meer dat een 21-jarige tussen oktober en december 2021 17duizend euro verloor, een 26-jarige in november 2021 bijna 114duizend euro, een 23-jarige tussen oktober 2021 en maart 2022 87duizend euro en een 29-jarige in 2 weken 27duizend euro.

Ongebruikelijk gedrag

Kansspelaanbieders moeten het gedrag van hun klanten monitoren en erop aanslaan als er ongebruikelijk gedrag is. Voorbeelden daarvan zijn wanneer een speler plotseling hoge bedragen stort of als er een vermoeden is van matchfixing. Bij dergelijke voorvallen moet er melding worden gedaan bij de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU). De Ksa wees in haar Leidraad Wwft eerder op het risico van hoge stortingen, ook wanneer deze afkomstig zijn van de bankrekening van de speler. De Ksa maakt zich grote zorgen dat kansspelverslaafden criminele activiteiten plegen om te kunnen blijven gokken.

Vervolg

Binnen 3 maanden na de aanwijzing moeten de kansspelaanbieders de monitoring van speelgedrag hebben aangescherpt. Begin volgend jaar controleert de Ksa of zij dit hebben gedaan.