Ksa grijpt in bij verboden WK-acties


Gepubliceerd op 22 november 2022

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft in de aanloop naar het WK Voetbal bij drie acties van legale kansspelaanbieders ingegrepen. De overtredingen zijn gestaakt.

Twee gokbedrijven zijn aangesproken op het aanbieden van verboden weddenschappen. Het ging om wedden op het aantal gele kaarten. Volgens de Nederlandse kansspelwetgeving is dat verboden omdat dergelijke weddenschappen gevoelig zijn voor matchfixing.

Rolmodellen

Een ander gokbedrijf schond het verbod op de inzet van rolmodellen. Het ging hierbij om een evenement dat gesponsord werd door het gokbedrijf. Bekende Nederlanders maakten reclame voor het evenement, waarbij het logo van de kansspelaanbieder te zien was. De naam of logo van een gokbedrijf mag niet in dezelfde uiting staan als de afbeelding, stem of naam van een rolmodel. Donderdag 14 november is het bedrijf gesommeerd hiermee direct te stoppen, anders zou een last onder dwangsom worden opgelegd. Dat bleek niet nodig.

Loterij zonder vergunning

Een derde overtreding was het organiseren door een gokbedrijf van een illegaal kansspel met een prijs van 2,5 miljoen euro. Het bedrijf had hiervoor geen vergunning. Een kansspel aanbieden in Nederland mag alleen als daar een vergunning voor is afgegeven. De actievoorwaarden zijn aangepast, waardoor er geen sprake meer is van een kansspel.

De Ksa is gedurende het WK Voetbal extra alert op overtredingen van wet- en regelgeving.