Kansspelautoriteit geeft guidance matchfixing na marktbreed onderzoek


Gepubliceerd op 16 januari 2024

Naar aanleiding van een signaal over mogelijke matchfixingrisico’s startte de Kansspelautoriteit (Ksa) een marktbreed onderzoek. Kansspelaanbieders die weddenschappen op sportwedstrijden aanbieden mogen dat niet voor zomaar iedere wedstrijd doen. Voor competities waarbij amateurclubs meespelen, zoals de TOTO KNVB Beker, gelden strenge regels.

Op verzoek van de Ksa deelden verschillende aanbieders informatie over de identificatie en analyse van een aantal wedstrijden met amateurteams. De aanbieders organiseerden daar weddenschappen op. Deze identificatie en analyse behoeft volgens de Ksa een flinke verbeterslag. Daarom wordt er guidance gegeven aan de huidige aanbieders van online sportweddenschappen over hoe zij in het vervolg de identificatie en analyse moeten invullen.

Onderzoeksresultaten

Uit de ontvangen informatie leidde de Ksa af dat aanbieders op verschillende manieren omgaan met de verplichtingen die zij hebben in het kader van het voorkomen van matchfixing. In veel gevallen besteden zij de identificatie en analyse van wedstrijden van de TOTO KNVB beker volledig of gedeeltelijk uit. Ook wordt de analyse op verschillende manieren gedaan. Waar de ene online kansspelaanbieder zorgt voor een uitgebreide onderbouwing, beperken andere aanbieders sommige analyses tot één zin. Ook concludeerde de Ksa dat, wanneer er een verhoogd risico bestaat op manipulatie, niet iedere aanbieder maatregelen treft. Daarbij was de reden niet altijd duidelijk of volledig.

Brief met guidance

Het resultaat van het onderzoek door de Ksa is een brief met guidance voor de huidige aanbieders van online sportweddenschappen. In de brief geeft de Ksa toelichting op de wijze waarop de aanbieders invulling moeten geven aan de identificatie en analyse. Binnenkort publiceert de Ksa deze toelichting ook op haar website. Op deze manier wordt het risico op matchfixing verkleind.

Meldpunt voor matchfixing

Je spreekt van matchfixing als het resultaat van een sportwedstrijd volledig of gedeeltelijk bepaald wordt door een deelnemer (speler, trainer of scheidsrechter) die moedwillig verliest of valsspeelt. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld omkoping, oplichting, belastingfraude en witwassen. Er is binnen de Ksa een meldpunt voor signalen van mogelijke matchfixing bij kansspelen: de Sports Betting Intelligence Unit (SBIU). De SBIU is bereikbaar via sbiu@kansspelautoriteit.nl.