Kansspelautoriteit treedt toe tot netwerk IOC tegen illegaal gokken en matchfixing


24 april 2017

De Nederlandse Kansspelautoriteit treedt toe tot het Integrity Betting Intelligence System (IBIS) van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Toetreding tot dit informatiesysteem voor de integriteit van sportweddenschappen biedt de Kansspelautoriteit (Ksa) de mogelijkheid onmisbare informatie te delen. Het gaat hierbij om informatie over verdachte gokbewegingen en andere signalen die kunnen duiden op wedstrijdvervalsing (matchfixing) en weddenschappen van sporters op hun eigen competities. Vice-voorzitter mr H.W. (Henk) Kesler van de Kansspelautoriteit: ‘Met IBIS zal de Kansspelautoriteit beter in staat zijn om haar rol waar te maken in de bestrijding van matchfixing. Internationale samenwerking is de sleutel voor een doeltreffende aanpak. We moeten informatie delen en kennis opdoen’.

‘Voor de Kansspelautoriteit biedt IBIS een direct internationaal contact met stakeholders op het gebied van matchfixing’, licht vice-voorzitter Kesler van de raad van bestuur van de Kansspelautoriteit toe. ‘Bovendien geeft IBIS ons de mogelijkheid om toegang te krijgen tot informatie die anders buiten ons zicht zou blijven.’ De Kansspelautoriteit en het IOC ondertekenden onlangs de intentieverklaring voor samenwerking binnen IBIS.

IBIS is een digitaal samenwerkingsverband tussen nationale sportfederaties, organisatoren van sportevenementen, wedmakelaars (bookmakers) en de internationale toezichthouders op kansspelen. Het doel van IBIS is om met internationale partners de sport te beschermen tegen de dreiging van matchfixing. Dit doet IBIS door kennis en informatie te delen en door een structuur van vertrouwen, geheimhouding en transparantie te creëren voor zijn gebruikers.

Lees ook het persbericht van 24 april 2017