Kansspelautoriteit treedt toe tot netwerk IOC tegen illegaal gokken en wedstrijdvervalsing


24 april 2017

Vice-voorzitter Kesler: ‘Informatie delen en kennis opdoen’

De Nederlandse Kansspelautoriteit treedt toe tot het Integrity Betting Intelligence System (IBIS) van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Toetreding tot dit informatiesysteem voor de integriteit van sportweddenschappen biedt de Kansspelautoriteit (Ksa) de mogelijkheid onmisbare informatie te delen. Het gaat hierbij om informatie over verdachte gokbewegingen en andere signalen die kunnen duiden op wedstrijdvervalsing (matchfixing) en  weddenschappen van sporters op hun eigen competities. Vice-voorzitter mr H.W. (Henk) Kesler van de Kansspelautoriteit: ‘Met IBIS zal de Kansspelautoriteit beter in staat zijn om haar rol waar te maken in de bestrijding van matchfixing. Internationale samenwerking is de sleutel voor een doeltreffende aanpak. We moeten informatie delen en kennis opdoen’.

‘Voor de Kansspelautoriteit biedt IBIS een direct internationaal contact met stakeholders op het gebied van matchfixing’, licht vice-voorzitter Kesler van de raad van bestuur van de Kansspelautoriteit toe. ‘Bovendien geeft IBIS ons de mogelijkheid om toegang te krijgen tot informatie die anders buiten ons zicht zou blijven.’ De Kansspelautoriteit en het IOC ondertekenden onlangs de intentieverklaring voor samenwerking binnen IBIS.

IBIS is een digitaal samenwerkingsverband tussen nationale sportfederaties, organisatoren van sportevenementen, wedmakelaars (bookmakers) en de internationale toezichthouders op kansspelen. Het doel van IBIS is om met internationale partners de sport te beschermen tegen de dreiging van matchfixing. Dit doet IBIS door kennis en informatie te delen en door een structuur van vertrouwen, geheimhouding en transparantie te creëren voor zijn gebruikers.

Sports Betting Intelligence Unit

Het digitaal samenwerkingsverband IBIS geeft ook de Sports Betting Intelligence Unit van de Kansspelautoriteit toegang tot deze omvangrijke databank. De Kansspelautoriteit zet deze speciale eenheid voor informatie over sportweddenschappen momenteel op.

Het IOC nodigde om te beginnen alle Olympische Internationale Federaties uit om zich aan te sluiten bij IBIS. Inmiddels heeft het IOC zich verzekerd van de steun van alle 35 federaties. Het Nederlandse NOC*NSF trad in 2016 toe tot IBIS. Nu stelt het IOC ook andere belangrijke belanghebbenden (stakeholders) in de Olympische Beweging in de gelegenheid zich aan te sluiten bij IBIS.

Pâquerette Girard Zappelli van het IOC: ‘In 2013 begonnen we met ons Intelligence Betting Integrity System om meldingen van matchfixing te verzamelen. Sindsdien hebben we het systeem en de ‘global 3 Pillar Aproach’ van het IOC verder ontwikkeld. Tijdens het ‘2nd International Forum for Sports Integrity’ in februari 2017 zijn we nog een stap verder gegaan: we hebben de ‘Olympic Movement Unit for the Prevention on the Manipulation of Competitions’ opgericht om de initiatieven van het IOC meer slagkracht te geven. Deze unit zal snel van start gaan en alle stakeholders bij elkaar brengen om de strijd tegen matchfixing aan te gaan.’

Veilig spelen op eerlijke markt

De Kansspelautoriteit maakt zich sterk voor een betrouwbaar aanbod van kansspelen in een veilige omgeving. Dit doet de Kansspelautoriteit als overheidsgezag samen met spelers, aanbieders van vergunde kansspelen en overheidsdiensten waarmee zij eveneens samenwerkt. Om het belang van betrouwbare kansspelen in een veilige omgeving te bewaken is de aanpak van de Kansspelautoriteit streng en rechtvaardig.

De Kansspelautoriteit heeft als maatschappelijke opdracht:

  • Toezicht houden op het naleven van betrokken wet- en regelgeving voor kansspelen en het handhaven hiervan;
  • Beslissen over aanvragen om vergunningen voor kansspelen;
  • Bevorderen van het voorkomen en beperken van kansspelverslaving;
  • Geven van voorlichting en informatie.

De Kansspelautoriteit staat samen met aanbieders en spelers voor de opdracht dat zoveel mogelijk mensen alleen veilig een gokje kunnen wagen. Als iedereen hieraan meewerkt kun je mensen beschermen, misdaad weren en met elkaar een even eerlijke en aantrekkelijke kansspelmarkt bieden.