Vraag & antwoord vergunning online kansspelen
Vragen over wie in aanmerking komt voor een vergunning
Alleen vergunninghouders mogen reclame maken voor kansspelen. Het maken van reclame voor kansspelen zonder dat er een vergunning is verleend, levert een antecedent op dat meeweegt bij de betrouwbaarheidstoets bij de aanvraag van een vergunning. Let op: reclame is een breed begrip. Naamsbekendheid genereren valt hier ook onder.
U mag ook niet de naam of het logo van de Kansspelautoriteit gebruiken om uw aanbod aan te prijzen. Dit is strafbaar (artikel 435b van het Wetboek van Strafrecht).
Wij krijgen veel en vaak gedetailleerde vragen over de concrete invulling van wet- en regelgeving door aanvragers. Deze vragen kunnen wij helaas niet beantwoorden. Wij hebben niet de taak of de capaciteit om individuele kansspelaanbieders bij hun vergunningaanvraag te begeleiden.
Wij verwachten van professionele partijen dat zij in staat zijn om zelfstandig invulling te geven aan de eisen uit wet- en regelgeving. Wij hebben diverse informatie gepubliceerd - Beleidsregels, Leidraden, Q&A’s - die daarbij helpt.
Mocht u behoefte hebben aan meer of meer concreet advies, dan kunt u juridisch advies inwinnen bij een deskundige op het gebied van kansspelregelgeving, bijvoorbeeld een advocaat.
Alleen een aanbieder van kansspelen kan een aanvraag doen voor een KOA-vergunning. Wij verlenen geen KOA-vergunningen aan B2B bedrijven, zoals software-ontwikkelaars. Ook verlenen wij geen KOA-vergunningen waarin spellen worden goedgekeurd of gecertificeerd.
Alleen met een vergunning op grond van artikel 31a van de Wet op de kansspelen (de KOA-vergunning) mogen online kansspelen worden aangeboden. Het enige juiste overzicht van verleende vergunningen staat in de Kansspelwijzer. Alleen deze vergunningen voor online kansspelen zijn verleend.
U heeft pas een KOA-vergunning als deze op grond van artikel 31a van de Wet op de kansspelen aan u verleend is. U heeft dus geen KOA-vergunning na het ontvangen van een modeltoelating of exploitatievergunning speelautomaten, een loterijvergunning of een ontheffing in het kader van keuringen als onderdeel van een aanvraagprocedure.
Als leverancier hoeft u geen eigen Koa vergunning te hebben. Als uw klant actief wil zijn als online kansspelaanbieder op de Nederlandse markt heeft hij een vergunning nodig. Uw klant kan wel informatie van u nodig hebben die relevant is voor zijn Koa vergunningaanvraag in Nederland.
Vragen over vestigingsplaats & plaats elektronische middelen
U moet zich houden aan alle relevante wet- en regelgeving, ook als u liquiditeit poolt. Voor de plaats van de elektronische middelen gelden er andere voorwaarden, zie ook ons antwoord op de vraag over de plaats van elektronische middelen.
Voor het kunnen aanbieden van kansspelen op afstand in Nederland, dient de vergunninghouder gevestigd te zijn binnen de EU of de EER. Dit is geregeld in artikel 31g, eerste lid, van de Wet Koa. Dit vestigingsvereiste wordt gehanteerd vanwege het passende beschermingsniveau binnen de EU en EER. Op dit vereiste wordt geen ontheffing verleend.
Met Brexit is het Verenigd Koninkrijk niet langer onderdeel van de EU en EER, maar geldt het als een zogeheten ‘derde land’. Kansspelaanbieders die vanuit het VK kansspelen op afstand willen aanbieden in Nederland, komen dan ook niet in aanmerking voor een vergunning.
Artikel 4.42 van het Besluit Koa verplicht de vergunninghouder de elektronische middelen, zoals de liquidity server, in de EU/EER te plaatsen. De Kansspelautoriteit heeft er begrip voor dat (aspirant-)vergunninghouders door uiteenlopende omstandigheden niet altijd op het moment van vergunningverlening al hun elektronische middelen in de EU/EER kunnen plaatsen en dat ze wellicht meer tijd nodig hebben om dat voor elkaar te krijgen.
De plaats van de elektronische middelen hoeft vergunningverlening niet in de weg te staan. Ook in ons toezicht en handhavingsbeleid kunnen wij rekening houden met deze omstandigheden.
Plaatsing buiten de EU/EER mag in ieder geval niet tot gevolg hebben dat de vergunninghouder zich onttrekt aan de relevante verplichtingen die volgen uit het Unierecht, bijvoorbeeld ten aanzien van consumenten- en privacybescherming.
Controledatabank moet in Nederland staan
Een uitzondering op het bovenstaande betreft de verplichting om de controledatabank in Nederland te plaatsen, waaraan aanbieders onverkort moeten voldoen. De Kansspelautoriteit zal daar dan ook op toezien.
Vragen over de juistheid en volledigheid van uw aanvraag
Tijdens de behandeling kunnen wij vragen stellen over uw aanvraag.
Sommige vragen zullen eenvoudig en snel te beantwoorden zijn. Die vragen hebben in het algemeen geen gevolg voor de beslistermijn. Voorbeeld: u geeft bij de aanvraag aan dat uw bedrijf gaat verhuizen. De vraag is dan of u inmiddels verhuisd bent.
Het kan ook zijn dat een vraag wél gevolgen heeft voor de beslistermijn. Bijvoorbeeld als informatie zo summier is, dat het onvoldoende is om een beslissing te nemen. Dan wordt een extra termijn gegeven om de aanvraag aan te vullen. En wordt de beslistermijn opgeschort.
Wij krijgen veel en vaak gedetailleerde vragen over de concrete invulling van wet- en regelgeving door aanvragers. Deze vragen kunnen wij helaas niet beantwoorden. Wij hebben niet de taak of de capaciteit om individuele kansspelaanbieders bij hun vergunningaanvraag te begeleiden.
Wij verwachten van professionele partijen dat zij in staat zijn om zelfstandig invulling te geven aan de eisen uit wet- en regelgeving. Wij hebben diverse informatie gepubliceerd - Beleidsregels, Leidraden, Q&A’s - die daarbij helpt.
Mocht u behoefte hebben aan meer of meer concreet advies, dan kunt u juridisch advies inwinnen bij een deskundige op het gebied van kansspelregelgeving, bijvoorbeeld een advocaat.
Wij geven geen oordeel over de juistheid van de door u gekozen invullingen van concreet kansspelaanbod of beleidsdocumenten, zoals het reclamebeleid of het beleid voor het voorkomen van kansspelverslaving. Wij beoordelen in dit stadium alleen of u in aanmerking komt voor een vergunning.
De praktijk ná vergunningverlening en de uitwerking van uw keuzes in de praktijk, valt buiten de aanvraagprocedure. Dit hoort bij het toezicht op de naleving.
U bent verplicht om alleen gevraagde informatie aan te leveren en wij nemen ook alleen de gevraagde informatie in overweging bij onze beoordeling. Levert u te veel informatie in? Deze laten wij buiten beschouwing.
Let op! U kunt wel extra, niet verplichte informatie bij uw aanvraag voegen als het portaal daar een optie voor biedt. Bijvoorbeeld bij het onderdeel CDB.
U kunt uw aanvraag pas indienen via het portaal als u alle verplichte documenten heeft geüpload. Als er nog verplichte documenten ontbreken, dan geeft het portaal aan welke dat zijn.
Let op! Het portaal controleert alleen óf u alle verplichte documenten heeft geüpload en niet de juistheid of volledigheid van de documenten.
Als uw aanvraag niet volledig blijkt, dan wordt u in de gelegenheid gesteld om de aanvraag aan te vullen.
Bij aanvragen geldt een termijn van maximaal 6 weken voor het aanvullen van informatie. In dat geval schorten wij de beslistermijn op. Wij volgen daarbij de regels van de Algemene wet bestuursrecht.
Een voorbeeld: u doet een aanvraag op 2 mei 2022. De wettelijke beslistermijn is 6 maanden bij een volledige aanvraag. De beslistermijn loopt dus tot 2 november 2022. Uw aanvraag is niet volledig. U krijgt een termijn van 6 weken om uw aanvraag aan te vullen. De aanvraag moet volledig zijn op 13 juni 2022. De beslistermijn eindigt dan 14 december 2022. Let op: bij tussentijdse vragen of verzoeken om aanvulling kan de beslistermijn verder worden verlengd.
Kijk ook naar de termijnen in Artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht. Het verzwijgen van bepaalde informatie, bijvoorbeeld strafrechtelijke antecedenten, kan direct leiden tot afwijzing van de aanvraag.
Als u aanvullende informatie eerder indient dan gevraagd eindigt ook de termijn van opschorting eerder. Heeft u een termijn gekregen van 3 maanden en dient u de gevraagde informatie in na 2 maanden? Dan eindigt de opschorting ook na 2 maanden. Dat is een wettelijke regeling. U krijgt daar dus geen apart bericht over.
Alle verplichte documenten moet u bijvoegen, anders kunt u uw aanvraag niet indienen. Voor een aantal onderwerpen kunt u de verplichte documenten later aanleveren. Hoe dat werkt, verschilt per onderwerp.
U bent verplicht documenten in PDF formaat te uploaden, bij grote voorkeur optisch doorzoekbaar (OCR). Een plaatje kunt u niet doorzoekbaar maken, dus dat kan niet OCR.
U kunt de user ID en het wachtwoord van de contactpersoon gebruiken of contact opnemen met de Kansspelautoriteit om de contactpersoon bij het account te laten veranderen.
Vragen over wijzigingen in uw aanvraag
Dat is afhankelijk van de wijziging. Geeft u een nieuw telefoonnummer door, dan heeft dat geen invloed op de beslistermijn. Als er sprake is van een wijziging die evident gevolgen heeft voor de beslissing op uw aanvraag is dat anders.
De beslistermijn wordt dan opgeschort op grond van artikel 4:15, tweede lid, onder b, van de Algemene wet bestuursrecht: de vertraging bij de besluitvorming is toe te rekenen aan de aanvrager.
Tijdens uw vergunningaanvraag kansspelen op afstand bent u verplicht om de wijzigingen door te geven die evident leiden tot een andere uitkomst op de aanvraag, zoals:
- Vestigingsplaats statutaire zetel, hoofdbestuur of hoofdvestiging
- Rechtsvorm van de aanvrager
- Faillissement, liquidatie
- Surseance van betaling of executoriaal beslag of de opheffing daarvan
- Nieuwe antecedenten voor relevante (rechts)personen
- Nieuwe relevante (rechts)personen met antecedenten
- Relevante (rechts)personen met antecedenten met wie alle banden zijn verbroken
- Toevoegen of vervallen van een categorie kansspelen zoals bedoeld in artikel 2.1 van het Besluit kansspelen op afstand en onderdeel 2 van de modelvergunning
De overige wijzigingen zoals bedoeld in artikel 4.41 van het Besluit kansspelen op afstand hoeft u niet te melden. U volgt voor deze wijzigingen de bepalingen van artikel 4.41 van dit Besluit, ook tijdens de aanvraagprocedure.
Voor de volledigheid wijzen wij u ook op artikel 31d Wet kansspelen op afstand.
Vragen over uw handtekening bij de aanvraag
Als u geen elektronische handtekening gebruikt stuurt u alleen het - met de hand ondertekende - aanvraagformulier per post. Alle verdere bij uw aanvraag benodigde documenten dient u uitsluitend via het portaal in.
Als u ons andere documenten dan het aanvraagformulier per post opstuurt, kan dit het proces voor de vergunningaanvraag vertragen.
U stuurt de uitdraai van uw aanvraagformulier naar:
Kansspelautoriteit
Afdeling vergunningen kansspelen op afstand
Postbus 298
2501 CG Den Haag
De Kansspelautoriteit stuurt u via het portaal een ontvangstbevestiging na ontvangst van de digitale aanvraag. Wij sturen geen ontvangstbevestiging naar aanleiding van een ontvangen betaling of ‘natte handtekening’.
Als wij een betaling niet ontvangen of de met de hand ondertekende print van het aanvraagformulier niet ontvangen, ziet u dat in uw inbox in het portaal.
De Kansspelautoriteit zal u op grond van artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht gelegenheid geven om uw aanvraag op deze punten aan te vullen.
Als datum voor de indiening van de aanvraag geldt de datum waarop de aanvraag digitaal via het portaal is ingediend. Dit geldt ook als het uitgeprinte, met de hand ondertekende aanvraagformulier later dan die datum wordt ontvangen. Als wij het met de hand ondertekende aanvraagformulier niet ontvangen, geven wij op grond van artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht de gelegenheid om de aanvraag op dit punt aan te vullen. Omdat een ondertekende versie van de aanvraag een vereiste is uit de Awb, kunt u ervoor kiezen uw post aangetekend te versturen.
Elektronische handtekening of handgeschreven
Bij het indienen van uw aanvraag heeft u een voldoende betrouwbare elektronische handtekening nodig of een uitgeprint en met de hand ondertekende download van het aanvraagformulier - zonder bijlagen - dat u per post opstuurt naar:
Kansspelautoriteit
Afdeling vergunningen kansspelen op afstand
Postbus 298
2501 CG Den Haag
Wanneer voldoet mijn elektronische handtekening?
Een gekwalificeerde elektronische handtekening kunnen wij snel controleren, heeft hetzelfde rechtsgevolg als een handgeschreven handtekening, en bevordert de behandeling van uw aanvraag. Gebruikt u een elektronische handtekening met een onbekend certificaat? Dan kan dit de behandeling van uw aanvraag bemoeilijken.
Uw gekwalificeerde elektronische handtekening voldoet in ieder geval als deze:
- is verstrekt via een vertrouwensdienst op de vertrouwenslijst van Nederland of vertrouwenslijsten EU
- voldoet aan alle in artikelen 26 en 3, lid 12, van de EIDAS-verordening genoemde eisen:
a) op unieke wijze aan de ondertekenaar is verbonden
b) de ondertekenaar is ermee te identificeren
c) tot stand is gekomen met gegevens die alleen de ondertekenaar kan gebruiken;
d) het mogelijk maakt elke wijziging in gegevens achteraf op te sporen
e) de handtekening is aangemaakt met een gekwalificeerd middel voor het aanmaken van elektronische handtekeningen
f) de handtekening is gebaseerd op een gekwalificeerd certificaat voor elektronische handtekeningen
Meer over uw aanvraag & het portaal
Vragen over Beleidsregels Koa
Een bank voldoet als deze een instelling is die ‘ingevolge de Wet op het financieel toezicht in Nederland het bedrijf van bank mag uitoefenen’. U kunt volstaan met een download - in pdf - uit een openbaar register, bijvoorbeeld van De Nederlandsche Bank. Hieruit moet in ieder geval blijken dat de betreffende instelling is gevestigd binnen de EU/EER en per datum van het indienen van de aanvraag voldoet aan de notificatievereisten.
We schrijven niet voor wie u als begunstigde moet aanmerken bij de keuze voor bankgarantie als voorziening voor spelerstegoeden. U moet als aanvrager de voorziening kunnen waarborgen, zo staat dat ook in de regelgeving. Ook moet u kunnen aantonen dat de uitkering van deze spelerstegoeden, bijvoorbeeld in het geval van een faillissement, door middel van de voorziening door u is geborgd.
Let op: u kunt de Kansspelautoriteit niet als begunstigde aanwijzen. De Kansspelautoriteit moet toezicht kunnen houden op vergunninghouders, ook als zij bijvoorbeeld in staat van faillissement verkeren. Dat toezicht wordt belemmerd als de Kansspelautoriteit zelf activiteiten voor zo’n vergunninghouder uit moet voeren.
Ja, ook als bestaande vergunninghouder moet u alle gevraagde gegevens verstrekken voor de betrouwbaarheidstoets.
Voor het assurance-rapport waarmee u aantoont te voldoen aan de voorwaarden afgescheiden spelerstegoeden kunt u een professionele standaard gebruiken. Bijvoorbeeld de Standaard 3000 NV COS of een vergelijkbare Europese standaard.
De Kansspelautoriteit bepaalt in artikel 8.1 lid 4 van de Beleidsregels vergunningverlening kansspelen op afstand dat wij van iedere aanvrager een zekerheidsstelling verwachten van €50.000. Dat bedrag is gebaseerd op artikel 5.4 van het Besluit kansspelen op afstand waarin staat dat de Kansspelautoriteit bevoegd is om de hoogte van de financiële zekerheid te bepalen, maar dat het bedrag niet hoger mag zijn dan de geldboete van de 6e categorie.
Meer over de Beleidsregels Koa & modelvergunning
Vragen over het onderwerp betrouwbaarheid
Illegaal online kansspelaanbod wegen wij als antecedent mee bij de betrouwbaarheidsbeoordeling. In artikel 3.8 van de Beleidsregels vergunningverlening kansspelen op afstand noemen we verschillende data en periodes. Illegaal spelaanbod dat binnen beschreven grenzen is gebleven wegen wij lichter mee dan aanbod buiten de beschreven grenzen. Ter verduidelijking geven wij die grenzen aan in onderstaande kalender.
De werking van artikel 3.8 heeft een beperkte geldigheidsduur en dat doen wij bewust. Het is namelijk van belang dat aanbieders zo snel mogelijk een aanvraag indienen, nadat de Wet kansspelen op afstand in werking treedt.
Aanvragen op of na 1 april 2022: illegaal aanbod weegt zwaarder mee
Bij aanvragen ingediend op of na 1 april 2022 wegen wij het illegale aanbod van kansspelen zwaarder mee bij de beoordeling, dan bij aanvragen die daarvoor zijn ingediend - ook al is het aanbod binnen de beschreven grenzen gebleven. De zogenoemde afkoelingsperiode van 2 jaar en 9 maanden die werd toegepast bij het beoordelen van een aanvraag van een online kansspelvergunning loopt dan af.
Aanbod na 31 december 2019: leeftijdsverificatie op orde?
De periode na 31 december 2019 is donkerrood. Daarmee geven wij aan dat ook de leeftijdsverificatie na die datum op orde moet zijn, zoals is beschreven in artikel 3.8, eerste lid, onder b. Alleen als de leeftijdsverificatie vanaf dat moment op orde was en ook aan de andere criteria van artikel 3.8 is voldaan, wegen wij illegaal aanbod lichter mee. Was dit niet op orde, dan wegen wij illegaal aanbod niet lichter op grond van dit artikel, ook al zou voldaan zijn aan de andere criteria van artikel 3.8.
Aanbod na 30 juni 2019: niet actief op Nederland gericht?
De periode na 30 juni 2019 is rood en donkerrood. Uit artikel 3.8, eerste lid, onder c, volgt dat illegaal aanbod van kansspelen op afstand in die periode niet actief op Nederland gericht mag zijn geweest. Als dat toch het geval was, kunnen wij illegaal aanbod niet lichter meewegen op grond van artikel 3.8.
Aanbod na 30 juni 2018 en voor 1 juli 2019: wachten met aanvraag?
De periode na 30 juni 2018 en voor 1 juli 2019 is oranje. Als pas vanaf enig moment in deze periode voldaan werd aan de vereisten van artikel 3.8, eerste lid, onder c, dan wegen wij illegaal aanbod pas lichter mee op grond van dit artikel bij aanvragen die zijn gedaan nadat 2 jaar en 8 maanden zijn verstreken vanaf dat moment. Natuurlijk moet dan ook aan de andere criteria van artikel 3.8 zijn voldaan.
Een voorbeeld: als sprake is van illegaal aanbod waarbij vanaf 3 september 2018 aan alle genoemde criteria wordt voldaan, dan wegen wij illegaal aanbod pas bij aanvragen gedaan vanaf 3 juni 2021 lichter mee op grond van dit artikel.
Mocht u de aanvraag toch voor 3 juni 2021 indienen, dan wegen wij illegaal aanbod bij de behandeling van die aanvraag nog zwaar mee. De weergegeven corresponderende letters (in dit geval ‘C’) geven de periode van 2 jaar en 9 maanden weer.
Aanbod voor 1 juli 2018: direct aanvragen?
De periode voor 1 juli 2018 is groen. Als al vanaf enig moment voor 1 juli 2018 aan de criteria uit artikel 3.8 wordt voldaan, dan wegen wij het illegale aanbod lichter mee op grond van dit artikel.
Meer over het onderwerp betrouwbaarheid
Vragen bij financiele zekerheid
Een bank voldoet als deze een instelling is die ‘ingevolge de Wet op het financieel toezicht in Nederland het bedrijf van bank mag uitoefenen’. U kunt volstaan met een download - in pdf - uit een openbaar register, bijvoorbeeld van De Nederlandsche Bank. Hieruit moet in ieder geval blijken dat de betreffende instelling is gevestigd binnen de EU/EER en per datum van het indienen van de aanvraag voldoet aan de notificatievereisten.
Als u financiële zekerheid wilt stellen met een bankgarantie kunt u de raad van bestuur van de Kansspelautoriteit aanmerken als begunstigde. Bij de aanvraag is dat voor iedere aanvrager €50.000.
Er is geen sprake van een overeenkomst tussen de aanvrager en de Kansspelautoriteit, de financiële zekerheid wordt gesteld ten behoeve van een wettelijke verplichting.
U kunt de volgende gegevens gebruiken voor de bankgarantie:
Raad van Bestuur van de Kansspelautoriteit
Anna van Buerenplein 45A
2595 DA ’s-Gravenhage
Nederland
KvK nummer 55010792
U dient de waarborgsom over te maken voordat u uw aanvraag indient. Dit verloopt via het digitale portaal. Bij de aanvraag is dat voor iedere aanvrager een bedrag van €50.000.
Bij het aanvraagproces is in het digitale portaal toegelicht op welk bankrekeningnummer van de Kansspelautoriteit en met welke verwijzing u de waarborgsom dient over te maken.
Als bewijsstuk vragen wij een kopie van de storting van de waarborgsom, te uploaden in het digitale portaal.
Meer over het onderwerp financiële zekerheid
Vragen over de voorziening spelerstegoeden
We schrijven niet voor wie u als begunstigde moet aanmerken bij de keuze voor bankgarantie als voorziening voor spelerstegoeden. U moet als aanvrager de voorziening kunnen waarborgen, zo staat dat ook in de regelgeving. Ook moet u kunnen aantonen dat de uitkering van deze spelerstegoeden, bijvoorbeeld in het geval van een faillissement, door middel van de voorziening door u is geborgd.
Let op: u kunt de Kansspelautoriteit niet als begunstigde aanwijzen. De Kansspelautoriteit moet toezicht kunnen houden op vergunninghouders, ook als zij bijvoorbeeld in staat van faillissement verkeren. Dat toezicht wordt belemmerd als de Kansspelautoriteit zelf activiteiten voor zo’n vergunninghouder uit moet voeren.
Een bank voldoet als deze een instelling is die ‘ingevolge de Wet op het financieel toezicht in Nederland het bedrijf van bank mag uitoefenen’. U kunt volstaan met een download - in pdf - uit een openbaar register, bijvoorbeeld van De Nederlandsche Bank. Hieruit moet in ieder geval blijken dat de betreffende instelling is gevestigd binnen de EU/EER en per datum van het indienen van de aanvraag voldoet aan de notificatievereisten.
Meer over het onderwerp spelerstegoeden
Vragen over betaaltransacties
Een bank voldoet als deze een instelling is die ‘ingevolge de Wet op het financieel toezicht in Nederland het bedrijf van bank mag uitoefenen’. U kunt volstaan met een download - in pdf - uit een openbaar register, bijvoorbeeld van De Nederlandsche Bank. Hieruit moet in ieder geval blijken dat de betreffende instelling is gevestigd binnen de EU/EER en per datum van het indienen van de aanvraag voldoet aan de notificatievereisten.
Mag ik voor betaaltransacties met spelers betaalinstrumenten gebruiken die een EGI heeft uitgegeven?
Ja, u mag voor betaaltransacties met spelers betaalinstrumenten gebruiken die door een elektronischgeldinstelling (EGI) zijn uitgegeven. De minister voor Rechtsbescherming bereidt een wijziging van de artikelen 1.1, 4.25 en 4.27 van het Besluit kansspelen op afstand voor. Daarop vooruitlopend staat de Kansspelautoriteit vast toe dat vergunninghouders gebruik mogen maken van betaalinstrumenten die zijn uitgegeven door elektronischgeldinstellingen. Het is wel belangrijk dat daarbij aan alle overige wettelijke eisen wordt voldaan. Zo moeten de betreffende elektronischgeldinstellingen beschikken over de benodigde vergunningen en moeten de betaalinstrumenten altijd ondubbelzinnig zijn te herleiden tot de persoon van de speler.
Meer over het onderwerp betaaltransacties
Vragen bij keuren spelsysteem
Als vergunninghouder voor online kansspelen in Nederland bent u verplicht om de Nederlandse taal te gebruiken. Bij live casinospelen is het gebruik van de Engelse taal voor ‘small talk’ ofwel conversaties door een host (bijvoorbeeld croupier/dealer) toegestaan, mits u alle spelregels, spelinstructies en spelknoppen in de Nederlandse taal beschikbaar maakt.
Het gebruik van de Engelse taal is niet toegestaan bij informatie die van invloed is op het spelverloop of het spelgedrag en de spelbeslissingen van de speler.
U volgt bij het indienen de aanwijzingen op de website zelf en niet die in het formulier verklaring spelsysteem. Dat betekent dat u inlevert: 1) alle keuringsrapporten die betrekking hebben op de controledatabank en 2) alle keuringsrapporten waarin 1 of meerdere non-conformiteiten zijn vastgesteld. Zie in dit verband ook artikel 16.1, tweede lid, van de Beleidsregels vergunningverlening kansspelen op afstand, die gepubliceerd zijn op onze website. Indien u toch meer of andere keuringsrapporten aanlevert of al aangeleverd hebt, dan worden die niet in de beoordeling van de aanvraag meegenomen. Deze keuringsrapporten kunnen worden opgevraagd in het kader van toezicht.
Als u een vergunning heeft om kansspelen op afstand aan te bieden, dan gelden voor u de artikelen 4.34 en 4.38 van het Besluit kansspelen op afstand. In artikel 4.34 staat welke informatie u de speler moet geven. In artikel 4.38 staat dat de informatie in het Nederlands moet worden verstrekt. U bent vrij om informatie daarnaast ook in andere talen te verstrekken.
Let op: in verschillende bepalingen in de wet- en regelgeving staat dat informatie ‘duidelijk en begrijpelijk’ moet zijn. Bijvoorbeeld in de artikelen 3.24, 3.25 en 3.26 van de Regeling Kansspelen op afstand en de artikelen 2a en 8 van het Besluit werving, reclame en verslavingspreventie kansspelen. Informatie in de Nederlandse taal bevordert die duidelijkheid en begrijpelijkheid. Ook hier geldt dat u de informatie daarnaast in een andere talen kunt aanbieden.
Wat doe ik als aanbieder als de winstuitkering de financiële speellimiet van de speler overschrijdt?
Een winstuitkering moet u op de bankrekening van de speler storten als deze over zijn financiële speellimiet heen gaat, niet op zijn speelrekening. Niemand mag over de maximum stortingen en het maximum saldo op de speelrekening heen. Ook u als spelaanbieder niet. U richt het spelsysteem zo in dat u stortingen na het bereiken van de speellimiet weigert, of zonder onnodige vertraging terugboekt.
U berekent de maximale speeltijd als de totale duur dat een speler is ingelogd. Als de speler bijvoorbeeld heeft aangegeven 1 uur per dag te willen gokken, dan maakt het niet uit hoe vaak de speler in- of uitlogt. Als de speler in totaal 1 uur is ingelogd, is het maximum voor die dag bereikt.
Maximum bereikt tijdens het spel?
U zorgt ervoor dat de speler niet over zijn maximale speeltijd heen gaat. Deze grens kan echter worden bereikt als de speler nog deelneemt aan een spel dat nog niet is afgerond. In zo’n geval kunt u als aanbieder de speler bijvoorbeeld met een pop-up berichten dat zijn speeltijd voorbij is. De speler mag dit spel afmaken, maar na afloop mag de speler geen nieuw spel starten.
Meer over het onderwerp keuringen
Vragen over speler checken in Cruks
Als een speler zich registreert in Cruks vragen wij alle nationaliteiten te registreren. De speler hoeft zich bij u met maar 1 van die nationaliteiten te identificeren om een geldige Crukscode te kunnen maken.
Nee, dat mag niet. De wettelijke regelingen over het registreren van spelers in Cruks en uw gebruik van het burgerservicenummer treden pas in werking op 1 oktober 2021 (zie besluit van 29 januari 2021, Staatsblad 2021, 45).
Voor het verwerken van persoonsgegevens is een wettelijke grondslag nodig. Die is er pas op 1 oktober 2021. Als u voor die tijd gegevens van spelers verzamelt, is dat in strijd met de Algemene Verordening Gegevensbescherming.
Een ‘voorregistratie’ is dus niet toegestaan.
Meer over speler checken in Cruks
Details bij het inrichten van uw CDB
Datamapping moet voldoen aan algemene beginselen van datamapping en aan de criteria die de Kansspelautoriteit stelt, zie de CDB specificaties.
Wij hebben een aantal onderdelen van datamapping relatief vrij gelaten. Zo kunt u datamapping aanpassen aan de inrichting van uw bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld bij het gebruik van correcties (delta of replacement), het gebruik van een minteken bij bepaalde waarden, en de toepassing van het Data_Safe_ID.
U mag uw inrichting opgeven bij uw datamapping of bij het startgesprek van de integratietest. Houd er rekening mee dat een Data_Safe_ID een unieke en incrementele waarde moet zijn.
Let op: nadat u deze informatie aan de Kansspelautoriteit heeft opgegeven kunt u dit alleen wijzigen na onze instemming.
Volgens de specificaties dient data binnen 30 minuten nadat het feit heeft plaatsgevonden in uw CDB te staan. Hoe u dit uitvoert is afhankelijk van de inrichting van uw CDB. U kunt zelf de procedures en configuratie kiezen om plaatsing in CDB binnen 30 minuten te realiseren.
Als vergunninghouder moet u instaan voor de kwaliteit van procedures en configuratie en de betrouwbaarheid van de gegevens garanderen.
De regelgeving onderscheidt voor de controledatabank 3 verschillende vormen van toezicht. Dit is bijvoorbeeld terug te vinden in artikel 5.3, derde lid, Besluit Koa:
- toezicht op kansspelen (Wok)
- toezicht op belasting op kansspelen (KSB)
- toezicht op anti-witwas regelgeving (Wwft)
Via uw controledatabank verzamelen Kansspelautoriteit en Belastingdienst informatie rechtstreeks voor elk van deze vormen van toezicht. Wij wisselen informatie niet onderling uit. De naam van de XSD hangt samen met de terminologie in de betreffende wet.
Uitgangspunt bij opname van gegevens in xml is dat dit gebeurt in UTF 8, de standaard encoding van de Nederlandse overheid.
Conversie is soms nodig. Bijvoorbeeld: sessiesleutels zullen waarschijnlijk van binair naar UTF 8 moeten worden omgezet. Gewoonlijk verloopt dit via een Base64 encoding als tussenstap.
De sessiesleutel moet worden vercijferd met behulp van de openbare sleutel die door de Kansspelautoriteit wordt verstrekt met behulp van RSA-OAEP met SHA-256 en MGF1 met SHA-256.
Courtesy translation:
The session key must be encrypted using the public key provided by KSA using RSA-OAEP with SHA-256 and MGF1 with SHA-256.
Ja. Houdt u wel rekening met het volgende:
- de vergunninghouder is en blijft verantwoordelijk voor de naleving van de Wet op de kansspelen en de daarop gebaseerde regelgeving, ook bij uitbesteding aan derden
- het inschakelen van specialistische dienstverleners mag het toezicht door de Kansspelautoriteit niet belemmeren
- de Kansspelautoriteit houdt toezicht op vergunninghouders. Zij zijn verantwoordelijk voor de naleving van de wet- en regelgeving. De Kansspelautoriteit onderhoudt geen toezichtsrelaties met derden die door een vergunninghouder worden ingehuurd.
Algemene Verordening Gegevensbescherming
Let op: in de CDB worden persoonsgegevens verwerkt. De Algemene Verordening Gegevensbescherming is op deze verwerking van kracht. U bent verantwoordelijk voor naleving van deze verordening, ook bij inhuur van derden.
Verdere verplichting bij gebruik CDB en bij beëindiging
Wij willen tijdig op de hoogte zijn van een geplande verstoring in, aan of van uw CDB, bijvoorbeeld door onderhoud. Zo voorkomt u dat wij overbodig onderzoek doen naar mogelijk disfunctioneren van de CDB.
Volgens het Besluit Koa is de Kansspelautoriteit bevoegd om fysiek onderzoek te doen aan uw CDB. Bij fysiek onderzoek gaat het om bevoegdheden in het kader van toezicht zoals:
- betreding van de ruimte waar de CDB is geplaatst (artikel 5:15 Awb en artikel 34e Wok)
- het onderwerpen van de CDB aan onderzoek (artikel 5:18 Awb) en
- verzegeling van de CDB dan wel de ruimte waar die zich bevindt (artikel 34d Wok)
Als u computerapparatuur of dienstverleners huurt voor uw CDB neemt u in het contract met de verhuurder of dienstverlener op dat wij onze onderzoeksbevoegdheden kunnen uitvoeren. U neemt dan bijvoorbeeld op dat een datacenter of de dienstverlener de Kansspelautoriteit toegang geeft tot de opgeslagen gegevens.
De inhoud van bijvoorbeeld een gehuurde computer kan door de security officier van het datacenter beschikbaar worden gesteld voor overname van die gegevens door de Kansspelautoriteit.
Een exitplan CDB is verplicht bij de vergunning voor het aanbieden van kansspelen op afstand.
Met uw exitplan voldoet u aan de eisen in artikel 5:3 Besluit Koa, de leden 3 (toegang), 4 (bescherming van gegevens tegen verlies en onrechtmatige verwerking) en 5 (veilige overdracht van gegevens) bij beëindiging van een CDB.
In het bijzonder moet uw exitplan een oplossing bieden voor voor de 12-maanden-termijn (artikel 4.13, vierde lid, RKoa) bij beëindiging van de CDB.
Met uw exitplan dekt u zowel een aangekondigde als een onverwachte beëindiging van uw CDB af. De aanleiding voor een beëindiging kan bijvoorbeeld zijn: einde van uw vergunning, overname van uw bedrijf, of faillissement. Uw exitplan voorziet in de daarbij passende maatregelen.
Wanneer meld ik een exit-situatie?
In uw exitplan neemt u in elk geval op dat u een naderende beëindiging bij de Kansspelautoriteit meldt zodra deze bekend is. In elk geval doet u de melding uiterlijk 72 uur voorafgaand aan de inwerkingtreding van het exitplan.
In het plan is ook opgenomen hoe u de melding aan de Kansspelautoriteit doet. Bijvoorbeeld zowel mondeling als schriftelijk.
Hoe regel ik de overdracht van data?
In uw exitplan neemt u op hoe de Kansspelautoriteit beschikking krijgt over uw technische middelen als u zelf niet meer in staat bent om de integriteit en beschikbaarheid van de (meta)data te waarborgen, bijvoorbeeld bij een (plotseling) faillissement.
In dat geval zorgen wij voor een complete en accurate beëindiging en vernietiging van de (meta)data. De kosten hiervan worden verhaald, eventueel via de curator.
Meer over het inrichten van uw controledatabank
Vragen over verslavingspreventie
Uw vertegenwoordiger moet bereikbaar zijn voor relevante gespreks- en contractspartijen in Nederland, zoals verslavingspreventiedeskundigen.
Daarom moet u ten minste vermelden: de heer of mevrouw [achternaam], een e-mailadres en een postadres. U hoeft geen rechtsreeks e-mailadres te vermelden. U kunt volstaan met bijvoorbeeld VP@naamaanbieder.com.
Ook vermeldt u hoever de volmacht van de vertegenwoordiger strekt, ofwel wat zijn of haar bevoegdheden zijn. U bent vrij om meer informatie te vermelden.
Nee, u mag als kansspelaanbieder geen minimum speellimiet vragen aan een speler. Niet in geld en niet in tijd. De speler moet zelf zijn speellimiet kunnen instellen. Als aanbieder bent u verplicht om de financiële speellimiet standaard op nul te zetten.
Volgens artikel 4.14 van het Besluit Kansspelen op afstand geeft een speler zijn speellimiet aan als hij een account aanmaakt bij de vergunninghouder. Daarmee geeft hij aan:
- hoe lang hij wil spelen per dag, week of maand
- wat hij maximaal wil uitgeven per dag, week of maand en
- het maximale tegoed op de speelrekening
U berekent de maximale speeltijd als de totale duur dat een speler is ingelogd. Als de speler bijvoorbeeld heeft aangegeven 1 uur per dag te willen gokken, dan maakt het niet uit hoe vaak de speler in- of uitlogt. Als de speler in totaal 1 uur is ingelogd, is het maximum voor die dag bereikt.
Maximum bereikt tijdens het spel?
U zorgt ervoor dat de speler niet over zijn maximale speeltijd heen gaat. Deze grens kan echter worden bereikt als de speler nog deelneemt aan een spel dat nog niet is afgerond. In zo’n geval kunt u als aanbieder de speler bijvoorbeeld met een pop-up berichten dat zijn speeltijd voorbij is. De speler mag dit spel afmaken, maar na afloop mag de speler geen nieuw spel starten.
Wat doe ik als aanbieder als de winstuitkering de financiële speellimiet van de speler overschrijdt?
Een winstuitkering moet u op de bankrekening van de speler storten als deze over zijn financiële speellimiet heen gaat, niet op zijn speelrekening. Niemand mag over de maximum stortingen en het maximum saldo op de speelrekening heen. Ook u als spelaanbieder niet. U richt het spelsysteem zo in dat u stortingen na het bereiken van de speellimiet weigert, of zonder onnodige vertraging terugboekt.
Meer over verslavingspreventie
Vragen over reclame
Nee, dat is niet toegestaan. Het maken van reclame voor kansspelen waarvoor (nog) geen vergunning is verleend, kan een antecedent opleveren dat meeweegt bij de betrouwbaarheidstoets. Let op: reclame is een breed begrip. Wervende uitspraken in een interview vallen hier ook onder, net als naamsbekendheid genereren.
U mag wel bekend maken dat u een vergunning heeft aangevraagd. Het aanvragen van een vergunning, de betaling van leges, het doorlopen van de aansluittest CRUKS, of een andere stap in de aanvraagprocedure, betekent niet automatisch dat u ook een vergunning krijgt. Wij adviseren u dan ook zeer zorgvuldig te zijn met publieke uitlatingen over een nog niet verleende vergunning.
Als u een vergunning hebt van de Kansspelautoriteit om (online) kansspelen aan te bieden, dan mag u reclame maken voor dat aanbod. Bonussen en andere vormen van promotie zoals spaarprogramma’s zijn vormen van reclame. Voor het maken van kansspelreclame gelden strenge eisen. Een van die regels is dat u reclame niet richt op kwetsbare groepen van personen zoals minderjarigen. Bent u houder van een vergunning tot het organiseren van een speelcasino, het aanwezig hebben van kansspelautomaten of het organiseren van kansspelen op afstand? Dan mag u reclame, en dus bonussen of spaarprogramma’s, ook niet richten op jongvolwassenen in de leeftijd tussen 18 en 24 jaar.
Vragen over wijzigingen in uw aanvraag
Dat is afhankelijk van de wijziging. Geeft u een nieuw telefoonnummer door, dan heeft dat geen invloed op de beslistermijn. Als er sprake is van een wijziging die evident gevolgen heeft voor de beslissing op uw aanvraag is dat anders.
De beslistermijn wordt dan opgeschort op grond van artikel 4:15, tweede lid, onder b, van de Algemene wet bestuursrecht: de vertraging bij de besluitvorming is toe te rekenen aan de aanvrager.
Tijdens uw vergunningaanvraag kansspelen op afstand bent u verplicht om de wijzigingen door te geven die evident leiden tot een andere uitkomst op de aanvraag, zoals:
- Vestigingsplaats statutaire zetel, hoofdbestuur of hoofdvestiging
- Rechtsvorm van de aanvrager
- Faillissement, liquidatie
- Surseance van betaling of executoriaal beslag of de opheffing daarvan
- Nieuwe antecedenten voor relevante (rechts)personen
- Nieuwe relevante (rechts)personen met antecedenten
- Relevante (rechts)personen met antecedenten met wie alle banden zijn verbroken
- Toevoegen of vervallen van een categorie kansspelen zoals bedoeld in artikel 2.1 van het Besluit kansspelen op afstand en onderdeel 2 van de modelvergunning
De overige wijzigingen zoals bedoeld in artikel 4.41 van het Besluit kansspelen op afstand hoeft u niet te melden. U volgt voor deze wijzigingen de bepalingen van artikel 4.41 van dit Besluit, ook tijdens de aanvraagprocedure.
Voor de volledigheid wijzen wij u ook op artikel 31d Wet kansspelen op afstand.
Vragen over een nieuwe aanvraag na intrekken, weigeren of buiten behandeling stellen
Ja, als uw eerdere aanvraag niet verder is behandeld kunt u wel een nieuwe aanvraag indienen. Het is een nieuwe aanvraag, dus u moet wel opnieuw de kosten betalen én u dient alle gevraagde documenten opnieuw via het portaal te uploaden. Let op: u kunt uw eerder ingezonden documenten weer gebruiken, maar voor sommige documenten (zoals de VOG) geldt dat deze van recente datum moeten zijn.
Uw nieuwe aanvraag wordt dan in behandeling genomen.
Ja, als u uw aanvraag heeft ingetrokken kunt u een nieuwe aanvraag indienen. Het is een nieuwe aanvraag, dus u moet wel opnieuw de kosten betalen én u dient alle gevraagde documenten opnieuw via het portaal te uploaden. Let op: u kunt uw eerder ingezonden documenten weer gebruiken, maar voor sommige documenten (zoals de VOG) geldt dat deze van recente datum moeten zijn.
Ja, als uw eerdere aanvraag is geweigerd kunt u een nieuwe aanvraag indienen. Het is een nieuwe aanvraag, dus u moet wel opnieuw de kosten betalen én u dient alle gevraagde documenten opnieuw via het portaal te uploaden. Let op: u kunt uw eerder ingezonden documenten weer gebruiken, maar voor sommige documenten (zoals de VOG) geldt dat deze van recente datum moeten zijn.
Artikel 4:6 van de Algemene wet bestuursrecht is van toepassing.