Bij het uitvoeren van het kansspelbeleid in Nederland zal ‘bijzondere aandacht’ worden besteed aan het terugdringen van kansspelverslaving. Ook wordt het ‘bestaande beleid rond de mogelijkheden voor de afdracht aan sport en goede doelen’ niet aangetast.
De markt in Nederland voor (legale) kansspelen is in 2016 met 3,8 procent gegroeid, vergeleken met het jaar daarvoor. Het totaal behaalde brutospelresultaat (omzet min uitgekeerde prijzen) was 2,47 miljard euro. In 2015 was het brutospelresultaat 2,34 miljard, in 2014 was dat 2,24 miljard.
Doen Nederlanders met een migratieachtergrond vaker mee aan kansspelen dan autochtone Nederlanders? Komt bij de ene bevolkingsgroep gokspelverslaving vaker voor dan bij de andere? Zo ja, is er onderscheid te maken tussen enerzijds westerse dan wel niet-westerse migranten en anderzijds autochtonen?
De Kansspelautoriteit heeft een aantal kansspelaanbieders gesommeerd te stoppen met reclame die zich specifiek richt op jongeren. Volgens de wet mogen kansspelaanbieders dit niet doen. De Kansspelautoriteit besteedt extra aandacht aan dit onderwerp, omdat meedoen aan kansspelen schade kan aanrichten bij jeugdigen.