Kansspelautoriteit: Geen misstanden in arcadehallen, wel modernisering regelgeving nodig


Gepubliceerd op 23 april 2018

23 april 2018

Er zijn geen misstanden in zogenoemde arcadehallen, amusementscentra die toegankelijk zijn voor minderjarigen. In de speelhallen staan naast echte behendigheidsspelen (denk aan de flipperkast) overwegend moderne kermisautomaten die naast geluk ook veel vaardigheid vereisen (denk hierbij bijvoorbeeld aan grijpkranen of schuifspellen). Er zijn wel tekortkomingen in de regelgeving, waardoor goed toezicht op dergelijke hallen niet goed mogelijk is.

speelautomaat infoprojectsDit concludeert de Kansspelautoriteit na een onderzoek onder arcadehallen in stadscentra (hallen in pret- en vakantieparken en dergelijke zijn niet onderzocht). Aanleiding voor het onderzoek was ophef in de zomer van 2017: in arcadehallen zou kunnen worden gegokt door minderjarigen en zij zouden hierdoor het risico lopen gokspelverslaafd te raken.

Geen misstanden

Het onderzoek toont aan dat er momenteel geen misstanden zijn in de circa tien arcadehallen die Nederland telt. Er zijn enkele kermisautomaten aangetroffen die op een echt kansspel lijken. Dit zijn bijvoorbeeld fruitautomaten die geen geld uitkeren, maar tickets of muntjes die inwisselbaar zijn tegen geld. Automaten die sterk op een kansspel lijken, horen niet thuis in speelhallen waar ook kinderen mogen komen. De Kansspelautoriteit heeft de hallen waar dit soort automaten staat aangesproken; de aanbieders hebben vervolgens vrijwillig deze automaten weggehaald.

Uitzonderingspositie

De Kansspelautoriteit wijst erop dat er formeel geen goed toezicht mogelijk is op kermisautomaten in arcadehallen. Dit komt doordat de Wet op de kansspelen een uitzondering maakt voor kermisautomaten: voor deze automaten is geen exploitatievergunning of aanwezigheidsvergunning nodig. Exploitatievergunningen geeft de Kansspelautoriteit af, de gemeente aanwezigheidsvergunningen. De uitzonderingspositie voor kermisautomaten stamt uit de tijd dat kermissen tijdelijk waren (de klassieke kermis) of alleen gevestigd op plekken waren waar mensen tijdelijk verbleven (bijvoorbeeld in een pret- of vakantiepark). Het risico op het oplopen van een verslaving werd in die omstandigheden klein geacht. De moderne arcadehallen hebben echter een permanent karakter. De Kansspelautoriteit pleit er daarom voor de uitzonderingspositie voor kermisautomaten op te heffen.

Lacune in wetgeving

Het rapport over het onderzoek naar de arcadehallen is door de Kansspelautoriteit naar minister Dekker van Justitie en Veiligheid gestuurd. In een begeleidende brief vraagt de Kansspelautoriteit de minister iets te doen aan de lacune in de wetgeving.

Ga naar het Onderzoek Arcadehallen (pdf, 76 kB)

Meer informatie: Arcadehal