30 november 2021
Sander Dekker, de minister voor Rechtsbescherming en daarmee verantwoordelijk voor het kansspelbeleid, stuurde vandaag een brief naar de Tweede Kamer over de ontwikkelingen op het gebied van online kansspelen. Via dit blog attendeer ik u graag op die brief en praat ik u ook van mijn kant bij over de stand van zaken. Bij de brief zit een bijlage die een meer gedetailleerd inzicht biedt in de ontwikkelingen op de online kansspelmarkt.
Maar eerst een disclaimer. De legale markt voor online kansspelen ging open op 1 oktober jongstleden. Daardoor zijn de indrukken nog heel vers en pril. Inmiddels zijn er elf vergunningen verstrekt, maar - zoals ik in mijn vorige blog al schreef - dit is pas het begin. Er komen meer vergunninghouders en het is, mede daardoor, te vroeg om al stevige conclusies te kunnen trekken.
Wat kunnen we al wel zeggen? Een belangrijke voorlopige conclusie is dat veel spelers die eerder hun weg vonden naar illegale online aanbieders, zijn overgestapt op legale aanbieders. Dat kunnen we zien aan het webverkeer dat de Ksa voortdurend monitort. Hierbij speelt een belangrijke rol dat een aantal grote internationale aanbieders besloot per 1 oktober geen kansspelen meer aan Nederlandse spelers aan te bieden. Dit was hun reactie op het aangepaste handhavings- en boetebeleid dat de Ksa eind september bekendmaakte. Dát veel spelers van illegale naar legale aanbieders overstapten, is goed nieuws. De belangrijkste doelstelling van de Wet Kansspelen op afstand is immers de kanalisatie van spelers van illegaal naar legaal aanbod. Op legale aanbieders is toezicht mogelijk, waardoor spelers verzekerd zijn van een eerlijk spel, correcte uitbetaling en - boven alles – voldoende aandacht voor verslavingspreventie.
Een tweede – voorlopige – conclusie die we kunnen trekken is dat de omvang van de online markt groter was en is dan we eerder dachten. Voor het eerst is een schatting mogelijk op basis van officiële cijfers van de bedrijven in kwestie – eerder moesten we het louter doen via indirecte cijfers en inschattingen van commerciële dataleveranciers. De omvang van de online markt wordt nu voor 2021 geschat op 814 miljoen euro in plaats van 580 miljoen euro. Het gaat dan om het brutospelresultaat; dat is de totale inleg minus de uitgekeerde prijzen – een gebruikelijke manier om de omvang van kansspelmarkten te duiden.
Moeten we er nu van schrikken dat op de online kansspelmarkt meer geld omgaat dan we eerder dachten? Daar kan je verschillend naar kijken. Voor mij zegt het vooral dat de politieke beslissing om online kansspelen te legaliseren en reguleren een verstandige is en niets te vroeg is gekomen. Hoe groter de markt, des te meer reden consumenten goed te beschermen tegen de risico’s die gepaard gaan met kansspelen.
René Jansen