Gokzuilen

Gokzuilen, ook wel internetzuilen of voetbalzuilen genoemd, zijn verboden. Gokzuilen worden in verschillende verschijningsvormen aangetroffen, maar steeds gaat het om een computer waarmee via een internetverbinding en speciale software op de uitslag van sportwedstrijden kan worden gegokt. Er gaat veel geld in gokzuilen om. Gokzuilen worden onder meer aangetroffen in cafés en koffiehuizen. Inleg en eventuele uitbetaling gaat in de regel via de uitbater. Zie: Beleidsregels gokzuilzaken (pdf, 335 kB)

Bekijk de video: wat is een gokzuil?

Waarom treedt de Kansspelautoriteit op tegen gokzuilen?

Belangrijke doelstellingen van de Kansspelautoriteit zijn het beschermen van consumenten en het tegengaan van illegaliteit en criminaliteit. Gokkers via gokzuilen lopen grote risico’s: er is geen enkele controle op de eerlijkheid van het spel, er is geen zicht op deelname door minderjarigen (er geldt een wettelijk verbod op gokken onder de 18 jaar) en is er geen verslavingspreventie. Bovendien onttrekken deze illegale praktijken, waar tientallen miljoenen euro's in om gaan, zich aan elke vorm van financiële en belastingtechnische controle. Er is vaak een relatie met zware misdaad en witwassen. Dit blijkt uit een onderzoek uit 2015 (pdf, 529 kB) van hoogleraar criminologie Toine Spapens (zie 'Gokzuilen verweven met zware misdaad').

Samenwerking met gemeenten

Bij het optreden tegen gokzuilen werkt de Kansspelautoriteit samen met gemeenten. De Kansspelautoriteit heeft de expertise om gokzuilen te herkennen en kan boetes opleggen, gemeenten hebben weer andere bestuurlijke bevoegdheden. Zo kunnen gemeenten panden waar illegaal wordt gegokt, per direct sluiten – vaak een effectiever middel dan het doorlopen van lange juridische procedures. De Kansspelautoriteit assisteert en adviseert gemeenten op het gebied van gokzuilen en leidt desgewenst gemeenteambtenaren op. Zie ook: Gemeenten en kansspelen