95 Cash Centers in beslag genomen


29 maart 2019

Bij de grote landelijke actie gisteren (28 maart 2019) heeft de Kansspelautoriteit (Ksa)  95 Cash Centers in beslag genomen. Cash Centers zijn vermoedelijk een nieuw soort gokzuilen. 152 locaties (winkels, theehuizen, cafés en snackbars) verspreid over het hele land werden bezocht. De meeste Cash Centers stonden in Rotterdam: 44. De Ksa werkte samen met de politie en gemeenten onder leiding van het Openbaar Ministerie.

Het strafrechtelijk onderzoek door de Ksa richt zich op de exploitanten van zogenoemde Cash Centers. De Cash Center lijkt een relatief nieuwe variant op het verschijnsel gokzuil te zijn. In de Cash Centers kan op een account contant geld gestort worden. Het vermoeden is dat er met dit account vervolgens op een computer of via de mobiele telefoon anoniem gewed kan worden op sportwedstrijden.

KSA_Gokzuilen NL_3

Miljoenen euro’s

Vier natuurlijke personen en circa tien rechtspersonen worden ervan verdacht via de Cash Centers betrokken te zijn bij het aanbieden van kansspelen zonder vergunning. Dat is in Nederland verboden. De verdachten zijn de exploitanten van de Cash Centers en de eigenaren van de website waarop de sportweddenschappen kunnen worden afgesloten. Er zijn met de illegale weddenschappen vermoedelijk miljoenen euro’s verdiend. Er is gisteren ook beslag gelegd op meer dan een miljoen euro op buitenlandse bankrekeningen van verdachten. In deze zaak doorzocht de Ksa in augustus vorig jaar bedrijfspanden en woningen in Enschede en Rotterdam. Toen werd administratie in beslag genomen.

Illegale praktijken

Het bestrijden van gokzuilen is een belangrijk aandachtsgebied van de Ksa. Er is geen zicht op geldstromen, omzet en verdiensten. Ook is er geen enkele controle mogelijk op een eerlijke gang van zaken. Er is geen zicht op personen die gokken en of die bijvoorbeeld minderjarig zijn of schulden hebben. Bovendien onttrekken deze illegale praktijken zich aan elke vorm van financiële en belastingtechnische controle. Er zijn ook risico’s op witwassen van geld. Onderzoek in opdracht van de Ksa door Tilburg University in 2015 toonde aan dat degenen die zich met gokzuilen bezig houden, veelal ook betrokken zijn bij andere vormen van georganiseerde criminaliteit en misdaad.

Ondermijnende criminaliteit

De actie van gisteren maakt onderdeel uit van de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Meerdere overheidsdiensten – zoals de Ksa, gemeenten, politie, OM - trekken hierbij samen op.