Invallen Kansspelautoriteit in Rotterdam en Enschede


28 augustus 2018

In het kader van een strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie heeft de Kansspelautoriteit (Ksa) vandaag (28 augustus 2018) doorzoekingen gedaan in een bedrijfspand en in twee woningen: één in Rotterdam en één in Enschede. Aanleiding voor het onderzoek zijn signalen over een mogelijk nieuwe variant op het verschijnsel gokzuil: Cash Centers. Er zijn (digitale) gegevensdragers, administratie en vermogensbestanddelen in beslag genomen. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

De Ksa krijgt sinds het najaar van 2017 meldingen over deze Cash Centers. Dat zijn automaten waar betaaldiensten mee kunnen worden verricht. Na het aanmaken van een account op zo’n apparaat kan er contant geld in worden gestopt. Met het account kunnen vervolgens online betalingen worden verricht. Onderzocht wordt of de Cash Centers ook worden gebruikt voor het afsluiten van online sportweddenschappen en of er een direct verband bestaat tussen Cash Centers en de weddenschappen.

Verdachten

Het onderzoek richt zich op 15 verdachten. Dit zijn enkele in het buitenland gevestigde ondernemingen die betrokken zijn bij het online aanbod van kansspelen en een aantal in Nederland gevestigde (rechts)personen.

Strafrechtelijk

Het is voor de Ksa de eerste keer dat er zelfstandig een strafrechtelijk onderzoek wordt uitgevoerd. De bevoegdheden van de Ksa zijn vooral gebaseerd op bestuursrecht. Daarin is er geen mogelijkheid een doorzoeking uit te voeren. Om die reden werd bij dit onderzoek samengewerkt met het Openbaar Ministerie. Het OM en de Ksa sloten eerder een handhavingsprotocol af. Behalve met het OM werd bij dit onderzoek ook samengewerkt met de politie en de FIOD, de Fiscale Inlichtingen en Opsporingen Dienst. Na afronding van het onderzoek neemt de officier van justitie een besluit over de verdere strafrechtelijke vervolging in deze zaak.

Gokzuilen

Volgens de Wet op de kansspelen is het aanbieden van sportweddenschappen zonder vergunning verboden. Het bestrijden van gokzuilen is een belangrijk aandachtsgebied van de Ksa. Gokkers lopen grote risico’s: er is geen enkele controle op de eerlijkheid van het spel. Bovendien onttrekken deze illegale praktijken zich aan elke vorm van financiële en belastingtechnische controle. Onderzoek in opdracht van de Kansspelautoriteit door Tilburg University in 2015 toonde aan dat degenen die zich met gokzuilen bezig houden, veelal ook betrokken zijn bij andere vormen van georganiseerde misdaad.

Toezicht

De Kansspelautoriteit is de toezichthouder op de markt op de kansspelen. Alle activiteiten van de toezichthouder zijn erop gericht dat er veilig kan worden gespeeld op een eerlijke markt. Het beschermen van consumenten, voorkomen van kansspelverslaving en tegengaan van illegaliteit en criminaliteit zijn de drie publieke doelen.

Nadere informatie: persvoorlichting Kansspelautoriteit, 06 83 53 30 87