Vragen bij wie komt in aanmerking voor vergunning
Alleen vergunninghouders mogen reclame maken voor kansspelen. Het maken van reclame voor kansspelen zonder dat er een vergunning is verleend, levert een antecedent op dat meeweegt bij de betrouwbaarheidstoets bij de aanvraag van een vergunning. Let op: reclame is een breed begrip. Naamsbekendheid genereren valt hier ook onder.
U mag ook niet de naam of het logo van de Kansspelautoriteit gebruiken om uw aanbod aan te prijzen. Dit is strafbaar (artikel 435b van het Wetboek van Strafrecht).
Wij krijgen veel en vaak gedetailleerde vragen over de concrete invulling van wet- en regelgeving door aanvragers. Deze vragen kunnen wij helaas niet beantwoorden. Wij hebben niet de taak of de capaciteit om individuele kansspelaanbieders bij hun vergunningaanvraag te begeleiden.
Wij verwachten van professionele partijen dat zij in staat zijn om zelfstandig invulling te geven aan de eisen uit wet- en regelgeving. Wij hebben diverse informatie gepubliceerd - Beleidsregels, Leidraden, Q&A’s - die daarbij helpt.
Mocht u behoefte hebben aan meer concreet advies, dan kunt u juridisch of technisch advies inwinnen bij een deskundige op het gebied van kansspelregelgeving.
Alleen een aanbieder van kansspelen kan een aanvraag doen voor een KOA-vergunning. Wij verlenen geen KOA-vergunningen aan B2B bedrijven, zoals software-ontwikkelaars. Ook verlenen wij geen KOA-vergunningen waarin spellen worden goedgekeurd of gecertificeerd.
Alleen met een vergunning op grond van artikel 31a van de Wet op de kansspelen (de KOA-vergunning) mogen online kansspelen worden aangeboden. Het enige juiste overzicht van verleende vergunningen staat in de Kansspelwijzer. Alleen deze vergunningen voor online kansspelen zijn verleend.
U heeft pas een KOA-vergunning als deze op grond van artikel 31a van de Wet op de kansspelen aan u verleend is. U heeft dus geen KOA-vergunning na het ontvangen van een modeltoelating of exploitatievergunning speelautomaten, een loterijvergunning of een ontheffing in het kader van keuringen als onderdeel van een aanvraagprocedure.
Als leverancier hoeft u geen eigen Koa vergunning te hebben. Als uw klant actief wil zijn als online kansspelaanbieder op de Nederlandse markt heeft hij een vergunning nodig. Uw klant kan wel informatie van u nodig hebben die relevant is voor zijn Koa vergunningaanvraag in Nederland.
U mag een speler pas gebruik laten maken van uw spelaanbod nadat die speler zich heeft ingeschreven volgens de procedure die de nieuwe wet voorschrijft. Er ontstaat dan een nieuw account.
Heeft u in Nederland een spelersbestand opgebouwd in een periode waarin u niet beschikte over de vereiste vergunning?
Dan mag u de gegevens van die spelers niet gebruiken
- bij de inschrijfprocedure
- bij wervings- en reclameactiviteiten voor uw aanbod
U kunt wel een speler de mogelijkheid bieden om na de nieuwe inschrijving gegevens die bij u over de speler bekend waren te laten importeren in het nieuwe account.
Wij verlenen maximaal 1 vergunning per aanvrager. Op deze vergunning kunt u meerdere merken exploiteren. Houd wel rekening met het feit dat per vergunning maar 1 speelrekening mag worden aangeboden aan een individuele speler. De grenzen van het speelgedrag van een speler zijn steeds gekoppeld aan deze ene speelrekening, en dus niet aan het merk of de merken waaronder u uw spellen aanbiedt. Als u meer dan 1 speelrekening wilt aanbieden aan spelers, moeten meerdere rechtspersonen uit uw concern een eigen vergunning aanvragen.
U mag zoveel merken en domeinnamen onder 1 vergunning exploiteren als u wilt. U mag echter per vergunning maar 1 speelrekening aanbieden per speler. Alle merken en domeinnamen die u als vergunninghouder exploiteert, zijn dus allemaal gekoppeld aan één en dezelfde speelrekening.
In artikel 3.8 van de Beleidsregels vergunningverlening kansspelen op afstand staat hoe illegaal aanbod wordt betrokken in de beoordeling van de vraag of de betrouwbaarheid van de aanvrager van een vergunning buiten twijfel staat. Deze beleidsregels worden niet veranderd door het handhavingsbeleid dat op 1 november 2021 in werking is getreden.
Bekijk het handhavingsbeleid.