De Kansspelautoriteit heeft als toezichthouder op de Wet op de kansspelen bestuursrechtelijke handhavingsinstrumenten tot haar beschikking.
Bindende aanwijzing
De Kansspelautoriteit kan een bindende aanwijzing geven om naleving van de regelgeving af te dwingen. Met een bindende aanwijzing geeft de Kansspelautoriteit een termijn om maatregelen te nemen.
Openbare waarschuwing
Indien de Kansspelautoriteit spelers snel en effectief wil informeren over mogelijk schadeveroorzakend kansspelaanbod dan kan hij een openbare waarschuwing publiceren.
Bestuurlijke boete
Dit is een boete die zonder toepassing van strafrecht kan worden opgelegd (artikel 35a van de Wet op de kansspelen). Mede afhankelijk van de omzet van de overtreder, bedraagt de boete maximaal het bedrag als bepaald in artikel 23, vierde lid, van het Wetboek van Strafrecht, of 10% van de omzet in het boekjaar dat aan het boetebesluit vooraf ging.
Last onder bestuursdwang
De raad van bestuur van de Kansspelautoriteit kan bij een overtreding een last onder bestuursdwang opleggen. Dit is een maatregel die gericht is op het beëindigen en beëindigd houden van een overtreding. Doet de overtreder dit niet, dan kan de Kansspelautoriteit de overtreding (laten) beëindigen op kosten van de overtreder.
De last onder dwangsom
Bij een overtreding kan de raad van bestuur een last onder dwangsom opleggen. Dan wordt een termijn gegeven waarbinnen een blijvend einde moet zijn gemaakt aan de overtreding. Doet de overtreder dit niet, dan moet hij de opgelegde dwangsom betalen. Wij kunnen ook een last onder dwangsom opleggen om een overtreding of een herhaling van de overtreding te voorkomen.
Schorsen of intrekken van de vergunning
Onder bepaalde omstandigheden kan de Ksa de vergunning van een aanbieder schorsen of intrekken. Het intrekken van vergunning kan plaatsvinden op verzoek van de vergunninghouder, maar ook op initiatief van de Ksa. Bijvoorbeeld wanneer de Ksa vaststelt dat een aanbieder niet aan bepaalde normen voldoet en een lichter middel in dat geval niet evenredig is.
Openbaar Ministerie
Onder andere in geval van recidive, ontoereikende bestuursrechtelijke interventiemogelijkheden, of samenloop met andere overtredingen of misdrijven, kan het Openbaar Ministerie beslissen om het strafrecht in te zetten. Hiertoe sloten wij een convenant af met het OM (zie ook Samenwerking).
Openbaarmaking besluiten
Sommige besluiten maken wij openbaar. Bekijk alle openbaar gemaakte besluiten op de pagina sanctiebesluiten.