Internationaal bedrijfsleven vraagt om internationale samenwerking toezicht


Samenwerken verkleint de werklast, maar vergroot het resultaat. Alleen ben je een druppel, samen zijn we een oceaan. Zo kan ik nog wel even doorgaan, want wie op zoek is naar gevleugelde woorden over de kracht van samenwerking kan op het internet zijn geluk niet op. Ook in de wereld van kansspelen is samenwerken ongelooflijk belangrijk. Online kansspelaanbod houdt niet op bij de grens en op iedere gereguleerde markt gelden andere regels, terwijl het vaak dezelfde aanbieders zijn. Daarom is het voor toezichthouders op kansspelen noodzaak voortdurend met elkaar in gesprek te zijn en van elkaar te leren.

Jaarlijks verzamelen toezichthouders vanuit heel Europa zich voor de GREF-conferentie (Gambling Regulators European Forum). Dit jaar vond deze plaats in Bergen, in Noorwegen. 90 vertegenwoordigers uit 30 verschillende landen gingen daar met elkaar in gesprek over het toezicht op kansspelen, de uitdagingen voor hun eigen markten en om kennis te delen. Niet alleen bij elkaar komen, maar ook echt met elkaar aan de slag gaan. Ook enkele Ksa-collega’s waren met mij actief aanwezig, onder meer voor gesprekken over ‘verantwoord spelen’ en handhaving van illegaal gokaanbod.

In mijn openingsspeech als GREF-voorzitter heb ik geprobeerd enkele trends in Europa te markeren. Trends die ik meen te zien ondanks het feit dat de Europese landkaart een lappendeken van verschillende soorten wetgeving en regulering laat zien. Er is immers geen Europabreed juridisch kader voor kansspelen. We zien op dit moment vier trends:

Er is een duidelijke beweging gaande naar een sterkere focus op de bescherming van spelers, het voorkomen van verslaving en onmatig gokgedrag (oog voor ‘publieke gezondheid’). Denk daarbij bijvoorbeeld aan het invoeren van speellimieten.

Een tweede bredere trend is het terugdringen van kansspelreclames en sponsoring. Met een speciaal oog voor kwetsbare groepen, zoals minderjarigen en jongvolwassenen. Ook in Nederland hebben we daarin inmiddels een volgende stap gezet met het verbod op ongerichte reclame dat in juli ingaat.

Ten derde: het belang van stevige handhaving. Niet alleen van traditionele illegale online-gokaanbieders maar ook – nog een beetje pril – illegaal aanbod via platforms als Facebook.

Als laatste noem ik een thema dat nog niet heel vaak publiekelijk besproken wordt: de aandacht voor nieuwe technologische en marktontwikkelingen en de impact daarvan. NFT’s, P2E, crypto’s en andere (voor mij) exotische onderwerpen komen langs. Nu nog iets voor een klein groepje specialisten, maar mogelijk wel belangrijke onderwerpen voor de (nabije) toekomst. We moeten vooruit blijven kijken; de razendsnelle ontwikkeling van AI-technologie toont dat eens te meer aan.

Deze editie van de jaarlijkse conferenties markeerde voor mij het einde van een bijzondere periode: na vier jaar in het bestuur waarvan twee jaar als voorzitter, geef ik het GREF-(bestuurs)stokje door aan Isabelle Falque-Pierrotin, de voorzitter van de Franse toezichthouder ANJ. Ik vond het leuk, nuttig en leerzaam de afgelopen jaren. Ik wens Isabelle en het nieuwe GREF-bestuur ongelooflijk veel succes!

Natuurlijk betekent dit niet dat de Kansspelautoriteit dit internationale samenwerkingsverband de rug toekeert: daarvoor is het veel te waardevol. Nederland blijft volop bijdragen aan het internationale gesprek over (het toezicht op) kansspelen. De samenwerking, kennisuitwisseling en uitgebreide discussies zijn noodzakelijk in de dynamische kansspelwereld, die soms geen grenzen lijkt te kennen.