Hernieuwde kennismaking met de kansspelmarkt


Vandaag publiceert Michel Groothuizen zijn eerste blog vanuit zijn rol als voorzitter van de Kansspelautoriteit (Ksa).

30 juli 2024

Het zou een beetje pretentieus zijn de bestuurswissel bij de Ksa te vergelijken met de vorming van een nieuw kabinet.  De vergelijking dringt zich hoogstens op omdat het moment waarop ik mijn voorganger René Jansen opvolgde, praktisch samenviel met de bordesfoto van het kabinet Schoof. Ongeacht je politieke voorkeuren kun je gemakkelijk stellen dat dit een bijzonder kabinet is, met veel nieuwe gezichten onder de bewindspersonen en een andere toon en op een aantal in het oog springende dossiers nadrukkelijk andere inhoud dan in de voorgaande Rutte-jaren. Maar op andere terreinen zal desondanks sprake zijn van continuïteit en onvermijdelijkheid. Ook zullen de nieuwe bewindspersonen gebruik maken van grotendeels dezelfde onderliggende structuur op de departementen. En ambtenaren zullen hen al dan niet enthousiast, maar toch vooral loyaal ondersteunen en van deskundige adviezen voorzien en daarbij bijdragen aan een stabiel en voorspelbaar landsbestuur. En dat is maar goed ook, want anders zou er op z’n Amerikaans elke vier jaar veel kennis en kunde verloren gaan.

Wat geldt voor een nieuw kabinet, is misschien nog wel nadrukkelijker het geval bij de Kansspelautoriteit, waar we zelfs niet de suggestie proberen te wekken dat met een nieuwe bestuurder alles anders wordt. Vorige week hield ik een eerste verhaal voor de branche op de iGB Live!. Ik merkte dat mijn woorden werden gewogen en dat gezocht werd naar afwijkingen ten opzichte van mijn voorganger. Misschien zullen er op termijn accentverschillen blijken en wellicht gebruik ik soms andere woorden of kies ik een andere toon. Maar continuïteit en voorspelbaarheid zijn het vertrekpunt. En ook al geef ik als bestuursvoorzitter een nieuw gezicht aan de organisatie, het hart van de Kansspelautoriteit wordt gevormd door de medewerkers die onverminderd hun wettelijke taak zo goed mogelijk proberen uit te voeren. Ik ben blij en positief verrast over de enorme gedrevenheid, kennis en energie die ik binnen de muren van de Ksa heb aangetroffen en waarmee die taken ter hand worden genomen.

Ik ben gelukkig geen volslagen vreemde in de wereld van de kansspelen, al ben ik een tijdje weg geweest. Tot in 2015 werkte ik op het ministerie van Justitie en Veiligheid (toen nog Veiligheid & Justitie). Daar werkte ik onder de politieke aansturing van Fred Teeven onder meer op het kansspeldossier en was ik verantwoordelijk voor de totstandkoming van diezelfde Ksa waar ik mezelf nu bestuursvoorzitter van mag noemen. Destijds gingen we er nog vanuit dat we bij de lancering van de Ksa ook meteen live zouden kunnen gaan met een gereguleerde online markt, maar dat heeft nog een aantal jaar op zich laten wachten. Ik heb de ontwikkeling al die tijd op enige afstand, maar toch met veel interesse gevolgd en ben blij dat ik nu in een rol aan het roer van de autoriteit mag meemaken hoe de markt in de tussentijd is geëvolueerd.

Hoewel ik nog niet zo lang achter mijn nieuwe bureau zit zijn me natuurlijk wel al dingen opgevallen. In mijn eerste speech, op iGB Live!, haalde ik fel uit naar de illegale kansspelmarkt. Ik geloof in het belang van een gereguleerde kansspelmarkt, omdat spelers daarmee beter beschermd zijn tegen de negatieve gevolgen die gokken ook kan hebben. Dat betekent onvermijdelijk dat de illegale markt stevig moet worden aangepakt. De collega’s bij de Ksa die ik hierover inmiddels heb gesproken werken allemaal keihard om dat dag in, dag uit mogelijk te maken, maar er ontbreken belangrijke tools in hun gereedschapskist. Wat zeg ik: onze gereedschapskist. Dat de Ksa als toezichthouder zelf niet in staat is om websites van illegale aanbieders uit de lucht te halen, maar daarvoor een beroep moet doen op hostingproviders, heeft me echt verbaasd en geërgerd. Dit zou ons toezicht namelijk vele malen effectiever maken. Dat wordt dan ook voor mij een belangrijk bespreekpunt bij de evaluatie van de wet Koa, later dit jaar. Ook een totaalverbod op reclame voor illegaal aanbod, ongeacht of het beschikbaar is voor Nederlandse spelers, is daar wat mij betreft een belangrijk onderdeel van en zal ik ook met kracht bepleiten bij de nieuwe staatssecretaris, Teun Struycken.

Wat me ook opvalt is de toewijding van ons Ksa-team aan de missie ‘veilig spelen’. Bij mijn aantreden maakten we wereldkundig dat we na de zomer van start gaan met een nieuwe afdeling zorgplicht online die zich, hoe kan het ook anders, volledig gaat richten op de uitvoering en naleving van de zorgplicht door online aanbieders. De verhalen over spelers die grote verliezen lijden zijn ook mij niet ontgaan, en onze stellige inzet is dat we met de terriërs van deze nieuwe afdeling dit soort excessen in de zeer nabije toekomst simpelweg niet meer zullen zien. De vernieuwde Beleidsregel veilig spelen speelt daarbij natuurlijk een belangrijke rol.

De kansspelmarkt is natuurlijk meer dan alleen online. Zowel de branchevereniging voor landgebonden aanbieders, de VAN, als die voor amusementscentra (FEC) hebben zich al bij mij gemeld met een verzoek tot kennismaking. Daar ga ik natuurlijk graag op in, net als trouwens op de verzoeken van de instanties voor verslavingszorg, Loket Kansspel en andere belangrijke partners. Het bezoek aan de iGB Live! was al een behoorlijke onderdompeling in de sector, maar ik kijk ernaar uit me nog veel vollediger te storten op de diverse wereld van de kansspelen, met z’n uitbundige klatergoud, maar ook met z’n schaduwzijde. Ik maak daarbij bij voorkeur een vliegende start. Genoeg materie denk ik om de komende maanden gedachten over te delen in ieder geval, misschien wel in dit soort blogs. Ook wat dat betreft lijkt het voortzetten van de traditie van mijn voorganger zo maar een goed idee, qua continuïteit en voorspelbaarheid.

Michel Groothuizen