Gokken op een gemanipuleerde sportwedstrijd, ofwel matchfixing
Alle kansspelaanbieders van sportwedstrijden – online of offline - hebben de taak om het gokken op gemanipuleerde sportwedstrijd te voorkomen (fixing the bet). Kansspelaanbieders hebben geen taak in het voorkomen van de manipulatie van de wedstrijd (fixing the match).
Een sportwedstrijd is gemanipuleerd als het verloop of de uitslag van een sportwedstrijd volledig of gedeeltelijk wordt beïnvloed. Dat kan bijvoorbeeld door een deelnemer, zoals een speler, trainer of scheidsrechter, die moedwillig verliest of vals speelt.
Daarbij is vaak sprake van omkoping, oplichting, belastingfraude en witwassen en daarvoor kan de deelnemer strafrechtelijk vervolgd worden. Door het manipuleren van wedstrijden kunnen gokwinsten gemaakt worden en grote geldbedragen worden verdiend.
Matchfixing bij traditionele aanbieders sportweddenschap
Onderstaande aanbieders zijn verplicht om signalen over verdachte wedpatronen te melden aan de Sports Betting Intelligence Unit van de Kansspelautoriteit:
- Toto, van de Nederlandse Loterij
- Runnerz, van ZEbetting & Gaming, voor harddraverijen en paardenrennen
Matchfixing bij online aanbieders sportweddenschap
Vergunninghouders kansspelen op afstand melden matchfixing als ongebruikelijke transactie in het kader van de Wwft aan de Financial Intelligence Unit Nederland.
De Kansspelautoriteit ziet erop toe dat kansspelaanbieders deze verplichting naleven.
De Kansspelautoriteit maakt onderdeel uit van het Nationaal Platform Matchfixing en het hieruit voortvloeiende 'signalenoverleg'. Hierin delen partijen als Openbaar Ministerie, politie, de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst informatie over signalen met betrekking tot matchfixing. Als er een vermoeden van matchfixing is, is het aan het Openbaar Ministerie om een onderzoek in te stellen.