Jaarlijkse aangifte en heffing speelautomaten
Gegevens die wij nodig hebben om de heffing te bepalen
Elke kansspelaanbieder met een vergunning betaalt jaarlijks kansspelheffing. Voor exploitanten van kansspelautomaten is de hoogte van de kansspelheffing afhankelijk van het aantal spelers dat aan een kansspelautomaat kan spelen - ofwel 'spelersplaatsen'. De minister van Justitie en Veiligheid bepaalt de hoogte van de heffing.
Wij hanteren de volgende jaarlijkse tarieven per spelersplaats
- Behendigheidsautomaat, geen heffing
- Horeca automaat, 40 euro per spelersplaats
- Speelhalautomaat, 80 euro per spelersplaats
- Casino automaat, 120 euro per spelersplaats
Om de hoogte van de heffing vast te kunnen stellen en om toezicht te kunnen houden op de kansspelautomaten in Nederland vragen wij exploitanten van speelautomaten jaarlijks aan te geven welke automaten zij hebben staan en op welke locatie.
Bekijk de stappen om aangifte te doen
Half december ontvangt u van ons bericht over de aangifte 2020. Wij vragen u aan te geven welke typen speelautomaten u in 2020 exploiteerde en in voorraad had, en wat het gemiddelde aantal spelersplaatsen was voor deze automaten.
- U download hier het aangifteformulier 2020 en vult het in. Let op: hiervoor heeft u het programma Adobe Reader nodig. Vergeet niet om na het invullen het document op te slaan op uw computer, voor u het instuurt. Anders ontvangen wij een leeg formulier.
- U werkt uw opstelgegevens bij voor 2020. Hierbij zijn er 3 mogelijkheden:
- U gebruikt een uitdraai uit uw eigen administratie, of
- U gebruikt onze spreadsheet waarin de benodigde gegevens staan aangegeven en vult deze in, of
- U vraagt uw opstelgegevens van vorig jaar bij ons op en werkt deze bij. Stuur in dat geval tijdig een mail met naam vergunninghouder en exploitatienummer naar heffingen@kansspelautoriteit.nl met in de aanhef 'opstelgegevens vorig jaar'.
Nadat u aangifteformulier en opstelgegevens heeft gecontroleerd op volledigheid stuurt u deze naar heffingen@kansspelautoriteit.nl .
Uw aangifte ontvangen wij graag uiterlijk 31 januari 2021.
Op basis van de door u aangeleverde gegevens ontvangt u 1 maart de definitieve aanslag voor 2020 van de Kansspelautoriteit. In de definitieve aanslag verrekenen wij het bedrag van de eerder opgelegde voorlopige aanslag. U moet dan bijbetalen of u krijgt geld terug.
Op basis van uw aangifte van 2020 stellen wij de voorlopige aanslag 2021 vast. Hiervoor ontvangt u de aanslag in juni.
Niet, te laat of onvolledig aangifte doen
Bij ontbreken aangifte 10% verhoging
Bij het ontbreken van een aangifte stelt de Kansspelautoriteit zelf de definitieve aanslag vast. Het bedrag van de voorlopige aanslag over 2020 verhogen wij dan 'ambtshalve' met 10 procent.
Bij geen of incomplete opstelgegevens intrekken vergunning
Als u geen of incomplete opstelgegevens aanlevert trekken wij de exploitatievergunning in. Bij uw vergunning hoort namelijk de verplichting dat u jaarlijks de stand van zaken op 31 december over uw opgestelde automaten en uw voorraad bij de Kansspelautoriteit opgeeft.
Bezwaar maken?
Tegen de definitieve aanslag kunt u bezwaar maken. Op de definitieve aanslag die u krijgt, staat aangegeven hoe u dit kunt doen.
Vragen & antwoorden over de heffing
U heeft een groot deel van het jaar geen of minder kansspelautomaten kunnen exploiteren door de coronapandemie. Wij begrijpen dat u daardoor minder inkomsten heeft gehad. Dat spijt ons zeer.
Toch moet u altijd aangifte doen en zal u eind februari ook een reguliere aanslag van ons ontvangen. Wij kunnen geen korting geven vanwege corona. De Kansspelautoriteit is niet bevoegd om ondernemers financieel tegemoet te komen. De overheid trof algemene steunmaatregelen die u vindt op rijksoverheid.nl.
Ook als in 2020 bent gestopt met exploitatie vult u het aangifteformulier in, u geeft dan het gemiddeld aantal automaten op, over de maanden waarin u nog vergunninghouder was.
Als u in 2020 geen automaten in bezit had, moet u tóch aangifte doen waarin u dat aangeeft, dit geldt ook als u in 2020 alleen automaten in opslag had staan
Deze gegevens verrekenen wij met de gegevens die eerder op de voorlopige aanslag 2020 stonden vermeld. U krijgt waarschijnlijk geld terug.