Op pad, het land in


24 januari 2023

We zitten inmiddels weer vol in het nieuwe jaar 2023. Bij een nieuw jaar horen op zijn minst wel een paar goede voornemens. Méér bewegen is bijvoorbeeld zo’n veel gehoord voornemen. Ik zag het bij mijn eigen sportschool begin januari: er werden veel nieuwe (potentiële) leden rondgeleid.

Ook binnen de Kansspelautoriteit (Ksa) gaan we dat komend jaar in de praktijk brengen. Letterlijk, wat mij betreft. Waar handhaving in 2022 vooral in het online domein plaatsgevonden heeft, reizen onze inspecteurs dit jaar ook weer vaker het land in. Samen met onze partners op zoek naar fysiek aangeboden illegale kansspelen, variërend van het exploiteren van speelautomaten, poker, bingo’s of loterijen zonder vergunning tot de gokzuilen die gebruikt worden voor illegale sportweddenschappen.

De Ksa is in de bestrijding van het fysieke illegale aanbod verantwoordelijk naast andere partijen, met name gemeenten en politie. Vanuit hun deskundigheid leveren onze inspecteurs ondersteuning aan deze samenwerkingspartners. We gaan een paar extra inspecteurs werven om onze capaciteit voor dit belangrijke werk uit te breiden.

Ik zie in toenemende mate aandacht voor het thema ‘ondermijning’; zeg maar het domein waar onder- en bovenwereld met elkaar vermengd (dreigen te) raken. Naast warme politieke belangstelling voor dit thema in Den Haag, zijn ook veel gemeenten op zoek naar mogelijkheden om ondermijning tegen te gaan en zo criminelen te ontmoedigen en verstoren. Voor de Ksa en haar specifieke expertise is daarbij een belangrijke rol weggelegd, bijvoorbeeld als gesprekspartner van de RIEC’s, de Regionale Informatie- en Expertisecentra. We zijn afgelopen jaar bij de Ksa gestart met het werken met regio-inspecteurs. Op die manier komt een vruchtbare samenwerking effectiever tot stand en deze werkwijze helpt om regionale netwerken en informatieposities op te bouwen.

Wie bij ‘fysiek illegaal aanbod’ een geromantiseerd ouderwets beeld heeft van een potje bingo in een schemerige ruimte, achter een gordijn, in een bruin café met een paar kleine prijsjes op de toog, die moet ik teleurstellen. In werkelijkheid gaat het om criminelen die geen kans onbenut laten om hun crimineel verdiende geld wit te wassen en die het woord ‘zorgplicht’ niet in hun vocabulaire hebben opgenomen. Overigens bestaat het kleinschalige fysieke gokken heus ook nog wel. Tijdens het afgelopen WK voetbal bijvoorbeeld, is er een café op de vingers getikt voor het organiseren een pool waar voor een geldbedrag op de uitkomsten van wedstrijden voor gegokt kon worden. Want ook dat valt onder een illegaal kansspel.

Goede voornemens worden niet altijd lang volgehouden. De drukte op mijn sportschool aan het begin van dit jaar, is al weer voorbij. Onze voornemens om méér te bewegen, om meer aanwezig te zijn in de verschillende regio’s van het land, zullen we echter volhouden en doorzetten!

René Jansen