1 april


22 januari 2021

Het besluit is genomen! Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming, verantwoordelijk voor het kansspelbeleid, stuurde deze week een zogenoemde motiebrief naar de Tweede Kamer. In de brief reageert de minister op een paar moties in het kader van de Wet Kansspelen op afstand (Koa) die nog niet behandeld waren. In de brief meldt hij de Kamer ook dat de Wet Koa 1 april 2021 van kracht wordt. Dit betekent dat de markt in Nederland voor legale online kansspelen op 1 oktober 2021 open gaat.

De inwerkingtreding op 1 april is 1 maand later dan de eerder beoogde ingangsdatum. Er is iets meer tijd nodig voor een zorgvuldige implementatie, schrijft de minister. De Ksa kan zich prima vinden in de datum van 1 april. Hoewel wij goed op koers liggen, is een maand extra voor het inrichten van de tijdelijke afdeling die vergunningsaanvragen voor online kansspelen gaat behandelen welkom. Maar ook de partijen die een kansspelvergunning willen aanvragen, hebben veel werk te doen. En hetzelfde geldt voor de landgebonden aanbieders van risicovolle kansspelen; door de Wet Koa krijgen zij te maken met striktere eisen op het gebied van verslavingspreventie.

Het is goed dat er nu een datum is waar iedereen naar toe kan werken. De Ksa zet elke week belangrijke stappen op weg naar een zorgvuldige en efficiënte procedure voor het behandelen van vergunningaanvragen. Deze week berichtten wij via de Themanieuwsbrief Koa over voor aspirant-vergunninghouders belangrijke onderwerpen: de fasering van de aanvraag (niet alle stukken hoeven in één keer te worden aangeleverd), de vestiging van elektronische middelen en de klantenbestanden. Ons streven is deze digitale nieuwsbrief vanaf nu elke twee weken te versturen om de markt zo goed mogelijk op de hoogte te brengen van alle relevante ontwikkelingen in het proces van vergunningverlening. Dat er veel belangstelling is, is zeker. De Themanieuwsbrief Koa heeft bijna 900 abonnees! Heeft u nog geen abonnement? Meld u aan.  Overigens is het niet nodig steeds te wachten op een nieuwe editie van de nieuwsbrief. Alle relevante informatie vindt u ook op onze site. Daar is een aparte sectie ingericht over de Wet Koa.

Het worden ongetwijfeld intensieve maanden. Iedereen is druk en voelt de moeilijke omstandigheden van de maatregelen om het coronavirus te beheersen. In dat soort tijden is het goed steeds oog te houden voor de vraag waarom deze modernisering van het kansspelbeleid eigenlijk nodig is. In voetbaltermen: om het oog op de bal te houden. Vanuit het perspectief van de Ksa is dat overduidelijk de overtuiging dat de Wet Koa in het belang is van de consument, de speler. De missie van de Ksa is immers ‘Veilig spelen’. Zeker in het online segment is het tot nu toe voor de Ksa maar zeer beperkt mogelijk spelers te beschermen. Door online kansspelvergunningen te gaan verlenen, wordt dat veel beter mogelijk. De speler kan vanaf 1 oktober terecht bij legale aanbieders van online kansspelen die oog (moeten) hebben voor de risico's en onder toezicht staan van de Ksa.
René Jansen