Kansspelautoriteit spreekt aanbieders aan op uitvoering draagkrachttoetsen zorgplicht


Gepubliceerd op 4 februari 2025

Kansspelaanbieders hanteren verschillende methoden om te controleren of het speelgedrag van spelers overeenkomt met wat ze zich financieel kunnen veroorloven.
Dit blijkt uit informatie die de Kansspelautoriteit (Ksa) heeft opgevraagd bij alle online kansspelaanbieders over de uitvoering van de Beleidsregel verantwoord spelen 2024. Sinds 1 oktober is het verplicht om een draagkrachttoets te doen bij spelers die meer willen storten dan €300 (jongvolwassenen van 18 tot 24 jaar) of €700 (vanaf 24 jaar). De Ksa waarschuwt dat draagkrachttoetsing altijd gebaseerd moet zijn op voldoende, correcte en controleerbare informatie.

De Ksa benadrukt onder andere het gebruik van objectieve bewijsstukken, zoals salarisstroken en belastingaangiften. Daarnaast mogen sommige inkomsten niet meegerekend worden bij het bepalen van de draagkracht van een speler, zoals belastingteruggaves en leningen.

Ook waarschuwt de Ksa tegen het meerekenen van sommige vormen van vermogen, zoals het bezit van een eigen woning. Daarnaast moeten aanbieders het risico van witwassen in de gaten houden, vooral bij grote contante stortingen.

Uit de opgevraagde informatie blijkt dat er ook aanbieders zijn die extra maatregelen treffen om de spelers te beschermen. Zo worden bij sommige aanbieders jongvolwassenen uitgesloten voor een verhoging van de netto-stortingsgrens of wordt er bij een laag maandelijks inkomen met een lager percentage gerekend. Er zijn echter ook aanbieders die een draagkrachttoets doen zonder bewijsstukken.

Met de verstrekte informatie wordt het toetsingsproces voor aanbieders duidelijker en wordt voorkomen dat spelers te hoge limieten in kunnen stellen, die ze zich eigenlijk niet kunnen veroorloven. De Ksa blijft scherp toezien op de juiste uitvoering van de draagkrachttoets.