Ruim 25 miljoen euro boete voor illegale goksites


Gepubliceerd op 3 februari 2023

Eind december legde de Kansspelautoriteit (Ksa) voor ruim 25 miljoen euro aan boetes op aan zeven exploitanten van illegale online gokwebsites. Deze boetes zijn opgelegd voor het zonder vergunning aanbieden van online kansspelen op de Nederlandse markt. Dit maakte bestuursvoorzitter van de Ksa, René Jansen, vandaag bekend in een speech in Amsterdam tijdens het Annual Gaming Industry Event.

Eerst gestopt en nu bestraft

Al eerder zijn deze aanbieders, op straffe van een dwangsom, gemaand om te stoppen met het aanbieden van kansspelen zonder vergunning. Eind januari maakte de Ksa al bekend dat een boete van 900.000 euro is opgelegd aan Shark 77. Vanwege nog lopende juridische procedures maakt de Ksa nog niet openbaar aan welke andere zes partijen de boetes zijn opgelegd. Het is eerst aan de rechter om een oordeel over openbaarmaking te geven. In algemene zin kunnen de boetes wel nader worden toegelicht.

Aangepast boetebeleid

De opgelegde boetes – die veel hoger liggen dan voorheen – zijn gebaseerd op het aangepaste boetebeleid van de Ksa. Naast het verhogen van de basisboete kan nu ook op basis van de berekende omzet een hogere boete opgelegd worden. Als sprake is van boete-verhogende omstandigheden (bijvoorbeeld geen behoorlijke leeftijd verificatie toepassen) kan de boete worden verhoogd.

Op zichzelf levert het zonder vergunning aanbieden van online kansspelen al flinke sancties op. Bij ieder boetebesluit weegt mee wat het onrechtmatig voordeel voor illegale aanbieders is. Dat gaat bijvoorbeeld om de kosten die vergunninghouders wél moeten maken voor het aanvragen en in stand houden van een vergunning; zo’n 800 duizend euro per jaar en voor het eerste jaar van exploitatie zelfs het dubbele, 1,6 miljoen euro.

Boeteverzwarende omstandigheden

In vrijwel alle zaken van de overtreders was sprake van boete-verzwarende omstandigheden, zoals:

  • Vooraf ingevulde ‘Nederlandse’ informatie, zoals bijvoorbeeld +31 bij het invulscherm voor telefoonnummers
  • Een autoplay of turboplay knop, waardoor een spel niet onderbroken kan worden en inzetten daardoor veel hoger kunnen uitvallen
  • Onredelijke algemene voorwaarden, zoals een minimumbedrag voor het toekennen of uitbetalen van prijzen
  • Geen behoorlijke leeftijdsverificatie toepassen
  • Verboden betaalmethodes zoals crypto toestaan, of anoniem kunnen betalen
  • Onrechtmatig gebruik van het woordmerk van de Kansspelautoriteit en/of ten onrechte suggereren dat men vergunninghouder is

Nog niet eerder zijn zulke hoge boetes opgelegd aan illegale aanbieders van online kansspelen.

De regulering van de kansspelmarkt draait om de spelregels zoals die in de wet- en regelgeving staan. Aanbieders met een vergunning van de Ksa moeten zich daaraan houden en mogen op hun beurt verlangen dat de Ksa optreedt tegen uitwassen en illegale aanbieders.