Scriptieprijzen Ksa uitgereikt


Gepubliceerd op 12 mei 2022

Leonard Delank (master) en Channah Osinga (bachelor) hebben vandaag de jaarlijkse scriptieprijs van de Kansspelautoriteit in ontvangst genomen. René Jansen, voorzitter van de raad van bestuur, reikte de prijzen uit.

Leonard Delank schreef een scriptie over loot boxes. Dat zijn een soort schatkistjes in games en de exponent van de trend dat er steeds vaker gokelementen in games opduiken. Aan de hand van de theorie van de Duitse filosoof Immanuel Kant (1724-1804), die zegt dat mensen de morele plicht hebben het juiste te doen, komt hij tot de conclusie dat het aanbieden van loot boxes niet ethisch is (Zie ook Leonard Delank: ‘Loot boxes zijn niet ethisch’). Aan de scriptieprijs voor masterstudenten is een bedrag van 2.500 euro verbonden.

Data gokverslaafden

De winnaar van de bachelor-scriptieprijs, Channah Osinga, analyseerde data van onder meer gokverslaafden. Het vermoeden was dat zij het tegenovergestelde gedrag zouden vertonen dan mensen met een obsessieve compulsieve stoornis (OCS). Die zijn te weinig zeker. Als ze bijvoorbeeld hun auto op slot hebben gedaan, weten ze dat even later niet meer zeker en gaan weer terug. Dit vermoeden bleek juist, maar de zelfoverschatting bleek alleen voor te komen in een omgeving die gokgedrag uitlokt. Met andere woorden: mensen die gevoelig zijn voor gokverslaving, blijken gevoeliger voor beloningen dan mensen die dit niet zijn (Zie ook Channah Osinga: ‘Gokverslaafden zijn te zeker van hun zaak’). De winnaar van de scriptieprijs voor bachelor-studenten krijgt 1.500 euro.

Eervolle vermelding

Dit jaar was er ook een eervolle vermelding. Die ging naar Damiaan Reijnaers voor zijn bachelorscriptie over het gebruik van kunstmatige intelligentie bij poker.


Zie ook

Ksa scriptieprijs