Actie Ksa: 70 horecalocaties gecheckt op spelen jongeren op gokkasten


14 december 2018

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft donderdag 13 december 2018 ruim 70 horeca-locaties in 5 steden bezocht. Bij de bezoeken is gekeken of er minderjarigen aan het spelen waren op een kansspelautomaat. Ook is gevraagd aan de uitbater (of het dienstdoend personeel) of er wel eens minderjarigen spelen op de kansspelautomaten in hun zaak en zo ja, wat er dan wordt gedaan.

De locaties in Maastricht, Almelo, Haarlem, Breda en Amersfoort waren geselecteerd op de aanwezigheid van kansspelautomaten. De bezoeken door medewerkers van de Ksa vonden plaats vanaf het einde van de middag tot ’s avonds laat. De Ksa, toezichthouder op de markt voor de kansspelen, wilde met deze actie in kaart krijgen of het voorkomt dat minderjarigen op kansspelautomaten spelen, of wet- en regelgeving wordt nageleefd en of horecapersoneel op de hoogte is van het feit dat alleen volwassenen op kansspelautomaten mogen spelen. De actie van de Ksa richtte zich specifiek op horecalocaties; speelhallen zijn niet bezocht.

Hersens jongeren

'De hersens van jongeren zijn nog volop in ontwikkeling', zegt René Jansen, bestuursvoorzitter van de Ksa. 'Dat maakt ze extra vatbaar voor verslavingen. Er zijn ook aanwijzingen dat jongeren die op jonge leeftijd met gokken in aanraking komen, op latere leeftijd grotere kans lopen in de problemen te komen op dit gebied. In de jeugd wordt er dan als het ware een zaadje geplant.’

Geen misstanden

Bij de bezochte 70 horecalocaties zijn er geen misstanden aangetroffen. Veel horecalocaties met een vergunning om alcohol te schenken, voeren een 18+-deurbeleid. Dat betekent dat minderjarigen sowieso niet binnen mogen komen. Verder gaven uitbaters en personeel aan in de gaten te houden of minderjarigen spelen. Als ze twijfelen aan iemands leeftijd, wordt om een legitimatie gevraagd.

Prioriteit

De Ksa-actie in de ruim 70 horeca-locaties staat niet op zichzelf. Het voorkomen dat jongeren in aanraking komen met gokken is een prioriteit van de Ksa, zoals beschreven in de Toezichtagenda 2018-2019. Eerder dit jaar waarschuwde de Ksa voor zogenoemde loot boxes (schatkistjes) in games en voor het piramidespel Geldbloem, dat zich vooral op jongeren richt. Verder werden er dit jaar door de toezichthouder 2 onderzoeken gepresenteerd over de toenemende vermenging van gaming en gokken, een ontwikkeling waar de Ksa zich zorgen over maakt.

Meer informatie: Verantwoord gokken