Vragen over eenmalige loterijvergunning
U kunt ervoor kiezen om uw loterij te annuleren. Bij het annuleren van een loterij moet u aan alle deelnemers de door hen betaalde inleg direct en volledig terugbetalen. De Kansspelautoriteit wil hiervan bewijs ontvangen. Dit kan met bankafschriften of een verklaring van de notaris of accountant.
U meldt de annulering zo snel mogelijk aan de Kansspelautoriteit maar in ieder geval voor de (eerste) trekkingsdatum. Gebruik hiervoor het annuleringsformulier (pdf, 186 kB).
Stuur het volledig ingevulde en ondertekende annuleringsformulier samen met het bewijs van terugbetaling van de lotprijzen per e-mail naar vergunningen@kansspelautoriteit.nl. U ontvangt daarna een besluit ‘intrekking op eigen verzoek’ van ons.
Veel van de activiteiten rond een loterij mogen online, maar de trekking zelf mag u niet online doen. De trekking moet u organiseren op een fysieke locatie waar mensen bij aanwezig kunnen zijn.
U mag de loterij online aankondigen en er online reclame voor maken. Ook mag u met een vergunning van de Kansspelautoriteit online loten verkopen. Mensen die een lot kopen, moeten een bewijs van deelname krijgen. Dit kan per post, e-mail of via afschrijving op de bankrekening. Op het deelnamebewijs moet staan om welke loterij het gaat. Ook moet de vergunninghouder aan de deelnemer duidelijk maken:
- wat het goede doel is waarvoor het kansspel wordt georganiseerd
- hoeveel loten er verkocht mogen worden en wat een lot kost
- wanneer en waar de trekking plaatsvindt
- waar nadere informatie te krijgen is
- wat het nummer en de afgiftedatum van de door ons afgegeven vergunning is, en
- of de kansspelbelasting voor rekening komt van de vergunninghouder of van de winnaar(s)
De loterijtrekking mag plaatsvinden via een digitaal en/of geautomatiseerd systeem. Maar ook in dit geval moet de trekking wél op een fysieke locatie plaatsvinden.
De uitkomsten van de loterijtrekking mag u ook online bekend maken. En na afloop van de loterij mag u ook de winnaars online bekendmaken.
Nee, dat is niet mogelijk. In artikel 2.1 Besluit kansspelen op afstand kunt u zien welke spellen u mag aanbieden onder een online vergunning.
Iedereen mag een vergunning aanvragen voor een eenmalige loterij - natuurlijke personen én rechtspersonen - als u voldoet aan alle voorwaarden. De belangrijkste voorwaarde is dat de opbrengst bedoeld is voor een algemeen belang (sport en welzijn, cultuur, onderwijs en wetenschap, natuur en milieu, zorg, ontwikkelingssamenwerking, dierenwelzijn). U hoeft dus geen vereniging of stichting te zijn. Als u wél namens een rechtspersoon aanvraagt hebben wij het uittreksel van de Kamer van Koophandel nodig bij uw aanvraag.
Ja, dat mag, mits dit voorafgaand aan de verkoop van de loten voor iedereen duidelijk wordt gecommuniceerd én daarbij het vervangende geldbedrag is vermeld. Voor deelnemers moet namelijk vooraf kenbaar zijn wat zij kunnen winnen. Daar mag geen discussie over zijn.
Ja, dat mag als u voldoet aan de voorwaarden voor een eenmalige loterijvergunning. Wij waarschuwen er wel voor dat dit moeilijk is bij het verloten van een huis. U zult veel kosten moeten maken om een huis te kunnen verloten. Denkt u hierbij aan kosten voor de taxatie, notaris, overdrachts- en kansspelbelasting. Vervolgens moet u heel veel loten verkopen. Verder is nodig dat de koopovereenkomst voor de woning moet zijn gesloten tussen de huiseigenaar en de organisator van de loterij. De hoofdprijs moet onvoorwaardelijk worden uitgekeerd aan de winnaar. Let u er ook op dat er geen sprake mag zijn van belangenverstrengeling? Bijvoorbeeld als de huiseigenaar ook bestuurslid is. Dan is er ook een persoonlijk belang. Dat mag niet. De loterij is alleen bedoeld voor een algemeen belang (sport en welzijn, cultuur, onderwijs en wetenschap, natuur en milieu, zorg, ontwikkelingssamenwerking, dierenwelzijn).
Ik wil een prijsvraag organiseren en uit de beste inzendingen de winnaar loten. Is dat een kansspel?
Een prijsvraag is een kansspel als de speler geen invloed heeft op de uitkomst van het spel. Dat is ook zo u uit alle goede inzendingen de winnaar kiest via een loting.
Als u voor zo’n soort spel deelnamebewijzen verkoopt en u organiseert het spel niet in besloten kring (een bestaande groep van mensen die elkaar kennen zoals een gezin, familie, verzorgingstehuis, een bedrijf of leden van een vereniging), heeft u een vergunning nodig voor een eenmalige loterij. Verkoopt u geen deelnamebewijzen? Dan organiseert u een promotioneel kansspel, dat mag zonder vergunning.
Als u de winnaar van een prijsvraag bepaalt door hoe goed de inzending is, ofwel door ‘behendigheid’ is het geen kansspel. Ook als een jury de beste, mooiste, origineelste inzending als prijswinnaar kiest, is het geen kansspel.