Kansspelheffing
Voor de aangifte 2022 heeft de Kansspelautoriteit een digitaal aangifteformulier ontwikkeld. Voorheen was het aangifteformulier een formulier dat u moest downloaden, opslaan, invullen, opnieuw opslaan en mailen naar de Kansspelautoriteit. Het digitale aangifteformulier kan direct op de website ingevuld en verzonden worden. Dit is een gebruiksvriendelijkere manier voor u.
Nee, voor de aangifte over 2022 kan alleen gebruik gemaakt worden van het digitale aangifteformulier. U vult dit formulier in op de website van de Kansspelautoriteit. Het is niet mogelijk om het formulier te downloaden en per post toe te sturen.
Het is nog onbekend wanneer de definitieve aanslag 2022 wordt opgelegd. gewoonlijk wordt de definitieve aanslag in maart opgelegd, maar in 2023 zal dit later zijn.
De reden daarvoor is dat er een procedure loopt bij de hoogste bestuursrechter, de Raad van State, over het opleggen van de kansspelheffing over de periode dat horeca en speelhallen gesloten waren door coronamaatregelen in 2020. De Kansspelautoriteit wacht de uitspraak van de Raad van State af, omdat dit mogelijk effect kan hebben op de hoogte van de definitieve aanslag 2022.
Nee. De aanslagen kansspelheffing over de jaren 2020 en 2021 zijn definitief vastgesteld en daarmee onherroepelijk. Alleen als u destijds bezwaar en beroep hebt ingediend tegen deze aanslagen zou dit mogelijk nog tot een andere aanslag kunnen leiden.
Als u een nieuwe vergunning heeft gekregen omdat de oude verlopen is, hoeft u maar één keer aangifte te doen. U noteert op het aangifteformulier ook het nummer van uw vorige exploitatievergunning.
Als u een nieuwe vergunning heeft gekregen omdat de rechtsvorm van uw bedrijf gewijzigd is doet u wel twee keer aangifte.
Ja, bij de opstelgegevens moet u ook de behendigheidsautomaten (TB) opgeven. Voor deze automaten betaalt u geen kansspelheffing.
Als u te laat of geen complete aangifte kansspelheffing doet en dus geen gegevens opgeeft, dan stelt de Kansspelautoriteit zelf (ambtshalve) de definitieve aanslag vast. Die aanslag wordt bovendien met 10% verhoogd. De ambtshalve definitieve aanslag wordt vastgesteld op basis van de door u eerder verstrekte gegevens.
De 10% verhoging is ingevoerd om te voorkomen dat een vergunninghouder voordeel behaalt door niet tijdig de aangifte en opstelgegevens aan te leveren. De door ons ambtshalve vastgestelde heffing valt dan lager uit dan de heffing die u zou moeten betalen als u wel tijdig de gegevens had aangeleverd. Dit is onwenselijk.
Ook als in 2022 bent gestopt met exploitatie vult u - in december / januari - het aangifteformulier in. U geeft dan het gemiddeld aantal automaten op, over de maanden waarin u nog vergunninghouder was.
Als u in 2022 geen automaten in bezit had, moet u tóch aangifte doen waarin u dat aangeeft, dit geldt ook als u in 2022 alleen automaten in opslag had staan
Deze gegevens verrekenen wij met de gegevens die eerder op de voorlopige aanslag 2022 stonden vermeld. U krijgt waarschijnlijk geld terug.
Ja, tegen de definitieve aanslag kunt u bezwaar maken. Op de definitieve aanslag die u krijgt, staat aangegeven hoe u dit kunt doen.