Veelgestelde vragen over verbod op sportsponsoring
Is het toegestaan om merchandise na ingang van het verbod nog te verkopen of op de markt te brengen?
Het verbod op sportsponsoring kent geen uitzonderingen nadat het verbod is ingegaan op 1 juli 2025. De overgangsperiode van twee jaar, sinds de aankondiging op 1 juli 2023, eindigt per 1 juli 2025. Daarmee is het per 1 juli 2025 niet toegestaan om merchandise op welke manier dan ook op de markt te brengen. Om aan het verbod te voldoen, kan de kansspelaanbieder ervoor kiezen de resterende merchandise te vernietigen of terug te halen.
De houder van een vergunning voor het organiseren van kansspelen op afstand is zelf verantwoordelijk om te zorgen dat zij voldoet aan de geldende wet- en regelgeving, ook als hier derden bij betrokken zijn. Dit geldt ook voor het verbod op sportsponsoring. Daarmee is het voor de kansspelaanbieder van belang dat de gesponsorde sportvereniging, sportorganisatie of sporter vanaf 1 juli 2025 geen enkele vorm van wervings- of reclameactiviteiten vertoont namens de kansspelaanbieder.
Alles waarbij de naam, het (beeld)merk of een ander onderscheidend teken van de vergunninghouder vermeld wordt als onderdeel van de sportovereenkomst. Hierbij kan gedacht worden aan reclameborden/banners, kleding en andere merchandise.
Nee, het is houders van een vergunning voor het organiseren van kansspelen op afstand op geen enkele wijze toegestaan wervings- en reclameactiviteiten te ondernemen door middel van sportsponsoring. Dit betekent dat het ook niet is toegestaan om via tussenpartijen, zoals nieuwssites of sportsites, financiële of andere bijdragen te doen aan sport.
Nee, gesponsorde materialen mogen niet meer gebruikt worden na ingang van het verbod.
Nee, het verbod is alleen gericht op vergunninghouders die kansspelen op afstand organiseren. Hoewel sportsponsoring voor de overige kansspelaanbieders wel toegestaan is, dient de tegenprestatie (in de vorm van werving en reclame) voldoende onderscheidend te zijn van reclameactiviteiten voor kansspelen op afstand. Voornamelijk voor de zogeheten hybride aanbieders is dit relevant. De hybride aanbieders zijn vergunninghouders die niet alleen voor kansspelen op afstand een vergunning hebben, maar ook vergunninghouder zijn voor bijvoorbeeld het aanbieden van kansspelen in een casino of speelautomatenhal.