Tom Schoolderman: ‘Regelgeving nodig voor loot boxes’


13 mei 2019

Is bestaande wetgeving toereikend om het verschijnsel loot boxes en andere gokelementen in games, in goede banen te leiden? Nee, concludeert Tom Schoolderman in zijn bachelorscriptie Rechtsvergelijkend onderzoek loot boxes in Verenigd Koninkrijk en Nederland.

Met deze scriptie won Schoolderman de jaarlijkse scriptieprijs van de Kansspelautoriteit. In zijn scriptie vergelijkt hij de manier waarop het Verenigd Koninkrijk en Nederland met loot boxes omgaan.

Schatkistjes

Loot boxes zijn een soort schatkistjes in games. Die kunnen tijdens het gamen worden verworven. Soms moet de speler ze kopen, soms zijn ze gratis. Op wat er ín een loot box zit, kan de speler geen invloed uitoefenen. Soms maken ze de speler sterker, soms alleen mooier, soms heb je aan de inhoud nauwelijks iets. Ze zijn hét voorbeeld van de trend dat gokelementen in games opduiken.

TomSchoolderman

Grijs gebied

Schoolderman: ‘Kansspelautoriteiten worstelen met dit onderwerp, niet alleen in Engeland en Nederland. Het speelt wereldwijd. Gokwetgeving is gemaakt om traditionele kansspelen te reguleren en er daarmee voor te zorgen dat er zo min mogelijk schade door gokken wordt aangericht. Bijvoorbeeld door te verbieden dat minderjarigen ermee in aanraking komen. Over games gaan kansspelautoriteiten niet. Als er dan een grijs gebied ontstaat - gokelementen in spelletjes – is het logisch dat het even zoeken is.’

Vergelijkbaar

Schoolderman, die inmiddels zijn bachelor haalde aan de Universiteit Utrecht, faculteit rechtsgeleerdheid,  concludeert in zijn scriptie dat de wetgeving in Nederland (de Wet op de kansspelen) en het Verenigd Koninkrijk (de Gambling Act) vrijwel vergelijkbaar is. De doelstellingen aan beide kanten van de Noordzee: consumentenbescherming, voorkomen kansspelverslaving en tegengaan van illegaliteit en criminaliteit. Een verschil tussen beide landen is wel dat in de Nederlandse interpretatie van de wet eerder sprake is van een ‘prijs’ dan bij de Britse (bepalend voor de vraag wanneer er sprake is van een kansspel). Hierdoor toetst de Ksa strenger (zie ook: Sommige loot boxes in strijd met kansspelwet).

Niet afdoende

Schoolderman komt in zijn scriptie tot de conclusie dat bestaande wetgeving waarschijnlijk niet afdoende is om consumenten te beschermen tegen de mogelijk schadelijke effecten van loot boxes en andere varianten van gokelementen in games, zoals het ontwikkelen van kansspelverslaving. Schoolderman: ‘Ik zou het dan ook verstandig vinden als er aanvullende regelgeving komt die kansspelautoriteiten meer duidelijkheid en middelen geeft om op te kunnen treden tegen gokelementen in games.’