Cruks nieuwsbrief: Brief aanbieders API upgrade


Header Cruks nieuwsbrief

Geachte lezer,

De kansspelautoriteit heeft de afgelopen tijd een upgrade uitgevoerd aan de Cruks API, de V2 API. Door deze upgrade zijn we beter in staat uitzonderingen in de identiteitsgegevens van spelers te ondersteunen. De nieuwe specificaties van de API , zie hier de “API specification v2.1.yaml” (yaml, 6.2 kB).

Als gevolg van deze wijzigingen stopt de ondersteuning van de oude versie van de API, de V1, per 1 december 2024 definitief. Voor die tijd moet u dus overstappen op de V2 versie van de API. De V2 API is beschikbaar in zowel de proeftuin als de productieomgeving zodat u kunt testen en over kunt stappen op een moment dat dit voor u uitkomt.

Indien u al gebruik maakt van de V2 API, dan hoeft u niets te wijzigen en blijft uw aansluiting correct werken. Indien u hierover twijfelt, kunt u per email contact met ons opnemen via cruks@kansspelautoriteit.nl. Wel kunt u er voor kiezen om de onderstaande uitzonderingen te ondersteunen in uw software waardoor u mogelijk meer mensen goed in Cruks kunt controleren.

De belangrijkste wijziging zit in de controle van identiteitsdocumenten via het /v2/raadplegen/document end-point. Omdat er een (zeer) kleine groep mensen is die alleen een voornaam heeft en geen achternaam, is het naamveld niet langer een verplicht veld. In plaats daarvan dient of het voornamenveld, of het naamveld, of beiden, een waarde te bevatten.

Hierbij dient in acht genomen te worden dat de persoonsgegevens zo exact mogelijk van het ID document van de speler overgenomen dienen te worden. Voor veruit de meeste mensen dienen dus zowel het voornaam als het naamveld gebruikt te worden. Alleen als de speler alleen een voornaam, of alleen een achternaam heeft, kan het andere veld leeg gelaten worden.

Daarnaast accepteert de V2, zoals eerder gecommuniceerd, ook bepaalde niet bestaande datums als geboortedatum bij een BSN-controle. Dit betreft mensen met 00-00-YYYY of 00-MM-YYYY als geboortedatum (waarbij YYYY een bestaand jaar is en MM een bestaande maand). Dit wordt op een ID-document soms ook wel geschreven als XX-XX-YYYY. Er zijn in Nederland ongeveer 50.000 mensen met een dergelijke geboortedatum.

Om bijvoorbeeld de geboortedatum 00-00-1994 te controleren geeft u dus 19940000 door aan Cruks. Het formaat van het geboortedatumveld blijft YYYYMMDD. Wel verandert het type van het veld van ‘date’ naar ‘generiek’.

Tot slot is het verschil met de V1 versie van de API dat de V2 versie meerdere vestigingen (zowel offline als online) op dezelfde Cruks-aansluiting beter ondersteunt. In de V2 dient u daarvoor bij een bevraging een naam voor de vestiging van waar de bevraging gedaan wordt mee te sturen. Hiervoor bevat de V2 API het verplichte veld locatie. Dit veld dient voor iedere vestiging een unieke, door u gekozen waarde te bevatten. Let op: dit dient u ook te doen als u maar 1 vestiging heeft vanaf waar u Cruks-bevragingen doet.

Voor een exacte uitleg over het gebruik van de locatiecodes, zie de “Gids - V2 Raadpleging POST request op CRUKS” (pdf, 273 kB)

Met de volgende stappen kunt u aansluiten op de V2 API (yaml, 6.2 kB):

  1. Informeer ons over uw (verschillende) vestigingen, hiervoor kunt u een mailtje sturen naar: cruks@kansspelautoriteit.nl met daarin de lijst van de locatienamen zoals u die gaat gebruiken.
  2. Verander in de URL het versienummer van V1 naar V2.
  3. Bij een BSN-, document- of Crukscode-raadpleging, stuurt u ook uw locatie mee, bijvoorbeeld: ‘ “locatie”: “Amsterdam” ‘.
  4. Om spelers zonder BSN die niet over een achternaam beschikken te kunnen accepteren, dient u uw systeem hierop aan te passen zodat in dergelijke gevallen alleen een voornaam doorgestuurd wordt.
  5. Indien u 00-00-YYYY type geboortedatums wilt accepteren dient u uw systeem hierop aan te passen en deze door te sturen in het formaat YYYY0000.

Bij vragen kunt u per email contact opnemen met het Cruks team via Cruks@kansspelautoriteit.nl.


Met vriendelijke groet,

Roderick Huizing