Drie aanwijzingen in het kader van de Wwft: Ksa ziet verbetermogelijkheden


Gepubliceerd op 24 juli 2025

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft drie aanbieders een aanwijzing gegeven in het kader van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Uit onderzoek blijkt dat zij zich niet aan de (richtlijnen van de) Wwft gehouden hebben. Daarom wordt ze nu opgedragen deze overtredingen te beëindigen. De Ksa ziet marktbreed dat er op het gebied van de Wwft nog zaken te verbeteren zijn en roept aanbieders op daar scherp op te zijn.

Een belangrijk doel van de Ksa is het bestrijden van illegaliteit en criminaliteit. In dat kader is de Ksa ook toezichthouder op de naleving van de Wwft door kansspelaanbieders. Kansspelaanbieders moeten onder meer transacties van spelers monitoren en ongebruikelijke transacties melden bij de Nederlandse Financial Intelligence Unit (FIU).

De Ksa heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de naleving van de Wwft door drie kansspelaanbieders. Daarbij werden verschillende documenten opgevraagd, waaronder spelersdossiers, interne documenten over Wwft-beleid en risicobeoordelingen. Tijdens het onderzoek werden verschillende overtredingen van de Wwft vastgesteld. Met de aanwijzingen die de Ksa nu geeft wordt aanbieders opgedragen zich aan de gedragslijnen van de Wwft te houden en de overtredingen te beëindigen. Als bij hercontrole blijkt dat dit niet het geval is, kan vervolgens een zwaardere sanctie worden opgelegd, bijvoorbeeld een last onder dwangsom of boete.

De aanwijzingen zelf worden nog niet gepubliceerd, omdat de Wwft voorschrijft dat dit pas mag als ze onherroepelijk zijn. Wel publiceert de Ksa al over het feit dat ze gegeven zijn, omdat ze marktbreed ziet dat de naleving van de Wwft door aanbieders beter kan. In dat kader heeft de toezichthouder eind 2024 een Wwft-webinar georganiseerd, waarin de wettelijke norm werd toegelicht en best practices werden gedeeld. Ook is eind 2023 de Leidraad Wwft geüpdatet aan de hand van eigen onderzoek, signalen van consumenten en suggesties van aanbieders. Onder meer op het gebied van het onderzoek naar de bron van middelen van spelers ziet de Ksa dat aanbieders dit niet altijd uitgebreid doen. Ook ziet de Ksa tekortkomingen op het gebied van de risicoclassificatie van spelers en de afstemming van de maatregelen daarop.