Kansspelautoriteit roept Dutch Grand Prix en team Sauber op geen illegale kansspelen te promoten tijdens Formule 1 in Zandvoort


Gepubliceerd op 20 augustus 2024

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft de organisatie van de Formule 1 in Zandvoort, Dutch Grand Prix, en race team Sauber gesommeerd geen reclame te maken voor illegale kansspelaanbieder Stake tijdens de races in Zandvoort.

Het formule 1-team van Sauber rijdt in de meeste internationale races mee als ‘Stake F1 Team’. Stake is een internationale kansspelaanbieder en hoofdsponsor van het team. Stake heeft geen vergunning van de Ksa en mag daarom geen kansspelen aanbieden in Nederland.

Het is volgens de kansspelwetgeving verboden om kansspelen aan te bieden zonder vergunning, reclame te maken voor die illegale kansspelen of de deelname daaraan te bevorderen. Online kansspelaanbieders zonder vergunning moeten daarom maatregelen nemen om deelname vanuit Nederland tegen te gaan, bijvoorbeeld met het toepassen van geoblokkades. Nederlandse spelers kunnen de website dan niet bereiken. Stake heeft zo’n geoblokkade toegepast.

Ondanks de maatregelen die Stake neemt ziet de Ksa nog steeds deelname door Nederlandse spelers. De Ksa vindt het dan ook onwenselijk dat op een Nederlands evenement met het bereik en de omvang van de Formule 1 reclame wordt gemaakt voor illegale kansspelen, ook omdat het evenement veel aandacht heeft onder kwetsbare groepen (minderjarigen en jongvolwassenen). Het bestuur van de Ksa heeft daarom zowel Sauber als de organisatie van de Dutch Grand Prix met klem gevraagd niet te rijden onder de naam Stake en geen reclame voor deze aanbieder te maken.