2022 gaat de boeken in als het eerste volle kalenderjaar dat in Nederland op legale wijze online gegokt kon worden. Dat wil zeggen: spelen bij aanbieders met een vergunning van de Kansspelautoriteit (Ksa). In het jaarverslag een uitvoerige terugblik op wat er goed ging, en waar het beter kan en moet.
In totaal zijn er nu 24 vergunningen voor online kansspelen afgegeven. 21 vergunningen worden daadwerkelijk ingezet voor aanbod aan spelers. Lopende vergunningaanvragen (13) duren lang en vragen veel capaciteit van zowel Ksa als de aanvragers. Aanvragers worstelen bijvoorbeeld met het op orde krijgen van hun datakluis. Gemiddeld leidt 1 op de 3 aanvragen voor het mogen aanbieden van online kansspelen tot een vergunning.
85 procent gokt legaal
Geschat wordt dat 85 procent van de online spelers gokt bij legale aanbieders. Ruim 36.000 burgers hebben zich inmiddels in het centrale uitsluitingsregister Cruks ingeschreven, dat was begin van het jaar nog 6500. Hierdoor kunnen zij niet meer deelnemen aan hoog-risico-kansspelen, zowel landgebonden (speelhallen en vestigingen van Holland Casino) als online. Dat is een belangrijke bijdrage aan het voorkomen van een gokverslaving of het beheersen van de gevolgen ervan.
Recordbedrag aan boetes
In de loop van 2022 hebben Ksa-toezichthouders meerdere keren moeten ingrijpen bij verboden reclameacties. Denk aan het richten van reclame (waaronder ook bonussen) aan jongvolwassenen en de inzet van rolmodellen. Ook het tegengaan van illegaal aanbod bleef onverminderd belangrijk. In praktijk gaat het grootste deel van de illegale websites op zwart na aankondiging dat we gaan optreden. Dit is vaak minder zichtbaar, maar blijkt erg effectief. In ernstige gevallen volgen boetes. Door de nieuwe boetebeleidsregels zijn deze hoger dan voorheen. In 2022 is een recordbedrag van 29.779.000 euro aan boetes uitgedeeld.