Jaarverslag Ksa 2021 in teken legalisering online kansspelen


Gepubliceerd op 18 maart 2022

Het Jaarverslag 2021 van de Kansspelautoriteit (pdf, 19 MB) (Ksa) dat vandaag verscheen, staat in het teken van de legalisering en regulering van online kansspelen. Deze belangrijke stap in de modernisering van het kansspelbeleid kreeg in 2021 haar beslag. In een addendum worden de eerste ontwikkelingen op de online kansspelmarkt beschreven.

De Wet Kansspelen op afstand (Koa) werd op 1 april 2021 van kracht. De Ksa vertaalde deze wet en bijbehorende lagere regelgeving in vergunningsvoorwaarden voor een online kansspelvergunning en richtte een tijdelijke afdeling op voor het behandelen van aanvragen. Er werden vorig jaar 33 aanvragen behandeld. Die resulteerden per 1 oktober in 11 vergunningen. Ook werden het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (Cruks) en het Verslavingspreventiefonds opgericht. Verder realiseerde de Ksa het concept voor de zogenoemde Controledatabank (CDB) uit. Alle aanbieders van risicovolle kansspelen (online aanbieders, speelautomatenhallen en casino’s) moeten zo’n CDB inrichten en van daaruit rapporteren aan de Ksa.

ksa factsheet jaarverslag 2021

Beschermen

De Ksa wijzigde als gevolg van de veranderingen ook haar handhavingsbeleid gericht op het bestrijden van illegale aanbieders. In reactie daarop besloten veel grote internationale online aanbieders, zonder vergunning van de Ksa, hun aanbod aan Nederlandse spelers per 1 oktober te staken.

René Jansen, voorzitter van de Ksa: ‘Al met al is in 2021 in Nederland een belangrijke en grote stap gezet in de modernisering van het kansspelbeleid. Dat was dringend nodig. Op een gelegaliseerde en gereguleerde markt is het mogelijk spelers te beschermen tegen de risico’s van gokken. Bij online kansspelen kon dat voorheen eigenlijk niet.’ Sinds 1 oktober 2021 is de markt voor online kansspelen open. De Wet Koa heeft ook gevolgen voor aanbieders van risicovolle landgebonden kansspelen. Die komen vooral neer op strengere eisen op het gebied van verslavingspreventie.

Handhaving

De Ksa deelde in 2021 voor bijna 2,2 miljoen euro aan boetes uit aan illegale online aanbieders. Ook zorgde zij er onder meer voor dat tientallen illegale online loterijen werden gestopt. Tevens bereidde de Ksa zich in 2021 voor op haar toezicht op de nieuwe kansspelsector en bracht dat vanaf 1 oktober in de praktijk. Zo werden in de laatste maanden van 2021 online vergunninghouders onder meer aangesproken op het maken misleidende reclame.