Kansspelautoriteit bestrijdt samen met Facebook diploterijen


Gepubliceerd op 12 november 2020

12 november 2020

De Kansspelautoriteit (Ksa) meldt voortaan illegale diploterijen bij Facebook. De organisatoren worden door de Ksa aangeschreven. In die aanschrijving staat dat de overtreding bij Facebook is gemeld met het verzoek de Facebookgroep waarin de loterij plaatsvindt, te verwijderen. Facebook heeft hier een procedure voor.

De Ksa krijgt sinds enige tijd meldingen over illegale online loterijen, die vooral via Facebook worden georganiseerd. Die staan bekend als 'dippen' of diploterijen.

Onderzoeken

De Ksa startte in de afgelopen maanden dertien onderzoeken. In de zoektocht naar de meest effectieve manier om op te treden, nam de Ksa contact op met Facebook. Facebook wil geen gelegenheid geven tot illegale activiteiten; de Ksa en Facebook werken daarom samen bij het bestrijden van illegale gokpromotie of -activiteiten.  Als de Ksa bij Facebook een illegale loterij meldt omdat de Nederlandse wet wordt overtreden, kan Facebook conform de eigen richtlijnen de groep in kwestie verwijderen.  De Ksa heeft al meerdere  groepen aangemeld bij Facebook. Na inspectie verwijderde Facebook deze groepen. Dit is de meest snelle en effectieve manier om de overtredingen van de Wet op de kansspelen te doen staken.

Vergunning

Kansspelen, zoals loterijen, waarbij voor deelname betaald moet worden, mogen alleen worden aangeboden als daar een vergunning voor is verleend. Het is niet mogelijk om een vergunning te krijgen als er een commerciële doelstelling is; de wet zegt dat minstens 40 procent van de opbrengst naar een goed doel moet gaan.