‘Coronavrij’ aanbieden leidt tot hogere boete


19 maart 2020
Aanprijzingen door kansspelaanbieders en reclamemakers als bijvoorbeeld ‘Coronavrij gokken’, worden aangemerkt als boeteverhogende omstandigheid. De verhoging bedraagt minstens 50.000 euro.

Dat maakt de Kansspelautoriteit (Ksa) bekend. De bekendmaking geldt als een aanvulling door de Ksa op de eerdere waarschuwing  deze week extra alert te zijn op aanbieders en adverteerders die proberen te profiteren van de huidige situatie. Legale speelhallen en speelcasino’s hebben hun deuren gesloten in verband met het coronavirus. De Ksa ziet dat illegale aanbieders (zowel online als fysiek) consumenten lokken met termen als ‘Coronavrij gokken’ en varianten hierop.

Overtredingen

Het aanbieden van de mogelijkheid tot gokken via internet is in Nederland sowieso verboden. Het startbedrag van een boete is 200.000 euro. Een boeteverhoging wegens aanprijzingen als ‘Coronavrij gokken’, heeft in elk geval een hoogte van 50.000 euro, maar kan verder oplopen. Dit is afhankelijk van de aard en hoeveelheid van de aanprijzingen. Ook illegale aanbieders van fysieke kansspelen worden zwaarder beboet als zij hun aanbod aanprijzen met verwijzingen naar de huidige situatie. Hetzelfde geldt voor reclamemakers, zoals affiliate- en review-websites.

Vergunninghouders

Het aanbieden van kansspelen in Nederland mag alleen als daar een vergunning voor is verleend. Vergunninghouders mogen reclame maken. Artikel 4a van de Wet op de kansspelen zegt dat reclame ‘zorgvuldig’ moet zijn. Aanprijzingen met verwijzingen naar de huidige situatie zijn dat niet en worden door de Ksa aangemerkt als overtreding. Zakelijke mededelingen van vergunninghouders dat zij – gelet op de huidige omstandigheden – een spel of een trekking moeten afgelasten, aanpassen of uitstellen, worden door de Ksa niet beschouwd als aanprijzing.