Ksa: door Corona extra scherp op online gokaanbod


17 maart 2020

De Kansspelautoriteit (Ksa) ziet extra activiteiten van illegale online kansspelaanbieders en hun adverteerders. Zij proberen te profiteren van het feit dat speelhallen en speelcasino's door het coronavirus hun deuren hebben moeten sluiten. De Ksa vindt dit onaanvaardbaar en treedt hier streng tegen op.

René Jansen, voorzitter van de raad van bestuur van de Ksa: 'Wij zien dat illegale online aanbieders een slaatje proberen te slaan uit de huidige situatie. Dat is onaanvaardbaar. We hebben zelfs gezien dat consumenten worden gelokt naar een zogenoemd Corona-vrij aanbod. Volstrekt verwerpelijk. De partijen die dit doen, de aanbieders zelf maar ook hun adverteerders, kunnen op de warme belangstelling van de Ksa rekenen. Partijen die zich bedienen van dit soort praktijken kunnen er verzekerd van zijn dat dit zwaar negatief meeweegt bij een eventuele aanvraag voor een online kansspelvergunning.'

Wet Kansspelen op afstand

Het aanbieden van kansspelen in Nederland zonder vergunning is verboden. De huidige Wet op de kansspelen biedt niet de mogelijkheid een vergunning te verlenen voor het aanbieden van online kansspelen. Dat gaat door de Wet Kansspelen op afstand veranderen. Die treedt waarschijnlijk in werking op 1 januari 2021. Dan kunnen er aanvragen worden ingediend voor een online kansspelvergunning. De online kansspelmarkt gaat een half jaar na inwerkingtreding van de wet open. Tot die tijd is het aanbieden van online gokken per definitie illegaal. Ook het maken van reclame hiervoor is verboden. Het spelen van een illegaal kansspel is ook verboden; deelnemers zijn strafbaar als ze ervan op de hoogte zijn dat het spel dat ze spelen geen vergunning heeft.