Boete 400.000 euro voor aanbieden pokeren via pokerstars.eu


Gepubliceerd op 23 september 2019

23 september 2019

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft een boete van 400.000 euro opgelegd aan TSG Interactive Gaming Europe Limited voor het aanbieden van de mogelijkheid tot pokeren om geld op de website pokerstars.eu. Het aanbieden van een kansspel waarmee geld gewonnen kan worden, zoals poker, mag alleen als daar een vergunning voor is verleend.

De Ksa heeft in de tweede helft van 2018 de website pokerstars.eu onderzocht. Daarbij is een aantal zaken geconstateerd waaruit blijkt dat Pokerstars zich op Nederlandse consumenten richt. Zo was de site vanuit Nederland te bereiken. Ook is geconstateerd dat het mogelijk was om met het Nederlandse betaalmiddel iDEAL te betalen. Verder was er een contactformulier beschikbaar in de Nederlandse taal en er werden twee Nederlandse organisaties voor verslavingszorg vermeld. Op een lijst met landen van waaruit niet deelgenomen mocht worden, werd Nederland niet genoemd. Bij een tweede controle was een aantal zaken aangepast.

Criteria

De Ksa richt zich bij de bestrijding van illegaal aanbod met voorrang op partijen die zich op Nederlandse consumenten richten. Die gerichtheid op Nederland kan op verschillende manieren blijken. De genoemde zaken vallen allemaal onder de criteria die de Ksa hiervoor hanteert. De Ksa bestrijdt illegaal aanbod omdat het onder het huidige wettelijke regime niet mogelijk is een vergunning te krijgen voor online kansspelen. De consument is hierdoor niet beschermd: hij is niet verzekerd van een eerlijk spel, de Ksa kan niet controleren of minderjarigen geweerd worden en of er aandacht is voor verslavingspreventie (zie ook: Aanpak online kansspelen). Deze situatie gaat veranderen door de Wet Kansspelen op afstand. Waarschijnlijk is het vanaf 2021 mogelijk met een vergunning online gokken onder strenge voorwaarden aan te bieden. De Ksa kan dan strikt toezicht houden.

Poker

Niet in alle landen geldt poker als kansspel, omdat bij poker ook behendigheid een rol speelt. In Nederland is poker wel een kansspel. De Hoge Raad, de hoogste rechterlijke instantie, bepaalde dit in 1998 ). In Nederland mag alleen Holland Casino pokeren om geld aanbieden in een van haar fysieke vestigingen. Al het andere aanbod - zowel fysiek als online – is illegaal.

Zie ook: Boetebesluit


Status procedure

Uit dit bericht blijkt niet of tegen het besluit bezwaar is gemaakt of beroep is ingesteld. Zie voor de actuele stand van zaken het sanctiebesluit Pokerstars.