Jaarverslag Ksa 2018: extra aandacht voor gokken en jongeren


Gepubliceerd op 15 maart 2019

15 maart 2019

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft in 2018 extra aandacht besteed aan gokken door minderjarigen en jongvolwassenen. Dat blijkt uit het Jaarverslag 2018 dat vandaag (15 maart 2019) is gepubliceerd.

Cover jaarverslag

De focus in 2018 op jongeren blijkt uit verschillende acties. Zo publiceerde de Ksa in 2018 rapporten over arcadehallen en loot boxes. In arcadehallen kunnen spelletjes worden gespeeld op zogenoemde kermisautomaten. De Ksa stelde een onderzoek in om de risico's in kaart te brengen, mede omdat vooral jongeren in dergelijke gamehallen komen. Mede naar aanleiding van dit onderzoek, waarbij overigens geen misstanden werden aangetroffen, is de minister voor Rechtsbescherming (verantwoordelijk voor het kansspelbeleid) geadviseerd de uitzonderingspositie voor kermisautomaten in de wet op te heffen. Als dit gebeurt, is het beter mogelijk toezicht te houden.

Loot boxes

In games duiken steeds vaker gokelementen op, zoals loot boxes. Een loot box is een doos met 'buit'. Deze buit bestaat uit voorwerpen die je als speler kunt gebruiken om je spelervaring beter, makkelijker of leuker te maken. In het in april 2018 gepubliceerde rapport waarschuwt de Ksa voor het mogelijke verband tussen loot boxes en de ontwikkeling van kansspelverslaving. De Ksa deed naar aanleiding van het toezichtonderzoek naar de loot boxes een beroep op spelontwikkelaars en de partijen die games op de markt brengen, om hun verantwoordelijkheid te nemen. Partijen die dit niet doen, riskeren handhavend optreden door de Ksa.

Hersens jongeren

In het Jaarverslag legt Anneke Goudriaan, bijzonder hoogleraar verslaving verbonden aan het Amsterdam UMC, uit dat er bij gokken dezelfde mechanismen optreden als bij genotmiddelen zoals drank, nicotine en drugs. 'Het brein van jongeren is nog niet volgroeid. Dat maakt ze extra vatbaar voor verslavingen', aldus Anneke Goudriaan. Op jonge leeftijd in aanraking komen met gokken, kan ook op latere leeftijd negatieve consequenties hebben.

Onderzoeken

In 2018 publiceerde de Ksa verder twee wetenschappelijke onderzoeken over de vermenging van games en kansspelen: een literatuurstudie door het Centrum voor Verslavingsonderzoek naar de schadelijkheid van deze vermenging en een kwalitatief onderzoek door onderzoeksbureau Intraval onder gamers in de leeftijd van 13-31 jaar. De onderzoeken bevestigen dat het terecht is dat de Ksa zorgen heeft over het opduiken van games in kansspelen.

Actie in horeca

In het Jaarverslag is verder onder meer aandacht voor de waarschuwing die de Ksa deed voor het piramidespel Geldbloem. Op onder jongeren populaire sociale media werd in de tweede helft van 2018 uitgenodigd hieraan mee te doen. Ook is er aandacht voor de actie op 13 december 2018. De Ksa controleerde toen in ruim zeventig horeca-locaties in Maastricht, Almelo, Haarlem, Breda en Amersfoort of er minderjarigen op speelautomaten aan het spelen waren.

Vier kerntaken

In het Jaarverslag legt de Kansspelautoriteit verder verantwoording af over de inspanningen in 2018. Dat gebeurt aan de hand van de vier kerntaken die aan de toezichthouder op de markt voor de kansspelen in 2012 zijn toebedeeld. Dat zijn: het verlenen van vergunningen; toezicht houden op het naleven van wet- en regelgeving en het handhaven hiervan; bevorderen van het voorkomen en beperken van kansspelverslaving; en het geven van voorlichting en informatie.

Ga naar het Jaarverslag 2018 (pdf, 10 MB)