Ksa maakt einde aan reclame voor online kansspelen op 23 sites


19 juli 2019

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft er met een actie voor gezorgd dat op 23 websites geen reclame meer wordt gemaakt voor online kansspelen.

De Ksa doet periodiek onderzoek naar 'affiliate marketing' voor online kansspelen. Hierbij adverteren online kansspelen op websites. Die sites ontvangen geld als er vanaf hun website wordt doorgeklikt naar het online kansspel. Zowel het aanbieden van online kansspelen als het maken van reclame ervoor is onder de huidige wetgeving verboden. Dit gaat op termijn veranderen: de Eerste Kamer nam in februari 2019 de Wet Kansspelen op afstand aan.

Illegaal

De Ksa onderzocht 44 websites. Die werden onder de loep genomen naar aanleiding van eigen waarneming en externe meldingen. Op 26 websites werd reclame aangetroffen voor online kansspelen. Twintig sites stopten hier direct mee nadat de Ksa ze attendeerde op hun illegale gedrag. Drie websites deden dat pas nadat er was gedreigd met het opleggen van een last onder dwangsom. Bij de overige drie websites loopt het onderzoek nog.

Actie

Het is de tweede keer dat de Ksa onderzoek doet naar deze vorm van affiliate marketing. Bij een actie in 2016/2017 leidde dit ertoe dat zeventien websites stopten met reclame maken voor online kansspelen.

Beschermen

Het beschermen van consumenten is een belangrijke doelstelling van de Ksa. Deelnemers aan kansspelen van aanbieders zonder vergunning zijn niet verzekerd van een eerlijk spel. Ook is er geen controle mogelijk op deelname van kwetsbare groepen, zoals jongeren. De markt voor online kansspelen gaat waarschijnlijk per 1 januari 2021 open. Consumenten kunnen dan terecht bij aanbieders met een vergunning, waarop de Ksa toezicht houdt.

Meer informatie

Aanpak online kansspelen