Marja Appelman: 'Speelautomatensector moet innoveren'


Ondernemers in de speelautomatensector moeten innoveren. Dat kan ook binnen de huidige, verouderde wet- en regelgeving. Legale aanbieders moeten zorgen voor een aantrekkelijk spelaanbod in een veilige omgeving. Als ondernemers niet innoveren, zoeken spelers hun heil bij illegale aanbieders. Consumenten worden bij hen niet beschermd tegen kansspelverslaving en ze zijn niet verzekerd van een eerlijk spel.

Dat betoogde Marja Appelman, directeur van de Kansspelautoriteit, vandaag (19 juni 2018) tijdens het jaarlijkse evenement van het kennisplatform voor kansspelen Gaming in Holland. Appelman was uitgenodigd om de keynote speech (pdf, 54 kB) uit te spreken.

Innovatietraject

De wet- en regelgeving voor de speelautomatenbranche is sterk verouderd. Om die reden is de Kansspelautoriteit in 2017 samen met de speelautomatenmarkt gestart met een innovatietraject. De verouderde regelgeving komt de bescherming van de consument - een belangrijke doelstelling van de Kansspelautoriteit - niet ten goede en de mogelijkheden tot innovatie worden geremd.

Belang consument

Tóch is het belangrijk dat er wordt geïnnoveerd, betoogde Appelman, vooral in het belang van de consument. Zij sprak haar zorg uit over het feit dat naar schatting 3,5 procent van de Nederlanders, 500.000 mensen, op illegale websites gokt. Naar schatting gaat er jaarlijks 250 miljoen euro in om. 'Ik denk niet dat deze mensen bewust spelen bij illegale aanbieders. Ze zijn op zoek naar een aantrekkelijk aanbod. Ik roep u op dat te bieden. '
Appelman maakte in dit verband de vergelijking met het illegaal downloaden van muziek en films tien jaar geleden. ' Door innovaties als iTunes, Netflix en Spotify horen we hier nauwelijks meer iets van.'