Twee meldingen over gokken minderjarigen gedurende WK


16 juli 2018

De Kansspelautoriteit heeft tijdens het WK Voetbal twee meldingen gekregen over deelname van minderjarigen aan sportweddenschappen. De Kansspelautoriteit voert naar aanleiding van de meldingen nader onderzoek uit.

De Kansspelautoriteit was gedurende het WK extra alert op illegale online aanbieders van sportweddenschappen, en dan vooral op deelname door minderjarigen. Op 11 juni 2018, een paar dagen voor het WK startte, deed de Kansspelautoriteit een oproep deelname door minderjarigen te melden.

Serieus

Jan Suyver, voorzitter van de Kansspelautoriteit, zegt: ‘Gelet op de signalen die we krijgen hadden we meer meldingen verwacht. We geloven ook niet dat het probleem van minderjarigen die online gokken klein is. Misschien is het sociaal al min of meer geaccepteerd en maken ouders en omgeving zich er niet druk om. Het kan ook zijn dat veel ouders niet weten dat hun minderjarigen online gokken of dat het illegaal is. Hoe dan ook: deze twee meldingen nemen wij serieus en gaan we nader onderzoeken.’

Geen controle mogelijk

De Kansspelautoriteit treedt op tegen illegale aanbieders van kansspelen, omdat er geen controle mogelijk is op de eerlijkheid van het spel, de detectie van kansspelverslaving en op deelname van kwetsbare groepen, zoals minderjarigen. Extra redenen om tegen illegale kansspelaanbieders op te treden zijn specifieke gerichtheid op Nederlandse consumenten (bijvoorbeeld door gebruik van de Nederlandse taal) en het laten deelnemen door jongeren. In de Eerste Kamer ligt momenteel het Wetsvoorstel Kansspelen op afstand. Als dit wetsvoorstel wordt aangenomen, wordt het onder strikte voorwaarden mogelijk een vergunning aan te vragen voor het mogen aanbieden van online sportweddenschappen. De Kansspelautoriteit krijgt dan ook extra bevoegdheden om illegaal online aanbod te bestrijden.

Sportweddenschappen

Wedden op de uitslag van sportwedstrijden is populair en groeit hard. Uit de Marktscan 2016 van de Kansspelautoriteit blijkt dat de markt voor legale sportweddenschappen in Nederland in 2016 met 34 procent groeide ten opzichte van 2015. In België, waar online gokken sinds 2011 legaal is, verdubbelde het aantal gokkers tijdens het WK. Dit blijkt uit cijfers van de Kansspelcommissie, de Belgische Kansspelautoriteit. Waar eind mei nog dagelijks zo'n 40.000 à 50.000 mensen dagelijks actief waren op goksites, waren dat er tijdens het WK meer dan 110.000. En dagelijks registreerden zich zo'n 8.000 nieuwe gokkers, meer dan vier keer zoveel als normaal.