Tijdens WK extra aandacht voor gokaanbieders die minderjarigen niet weren


11 juni 2018

De Kansspelautoriteit gaat voorafgaand en tijdens het WK Voetbal extra letten op het online aanbieden van sportweddenschappen, en vooral op deelname door minderjarigen. De toezichthouder op de markt voor de kansspelen roept op deelname door minderjarigen aan sportweddenschappen te melden via een speciaal meldingsformulier op haar website.

kinderen achter beeldscherm pixabayDeelname aan kansspelen, zoals het afsluiten van weddenschappen op sportwedstrijden, is toegestaan vanaf 18 jaar. Aanbieders van kansspelen zijn verplicht om minderjarigen te weren van deelname. In Nederland mag alleen de Toto, onderdeel van Nederlandse Loterij, wedden op de uitslag van sportwedstrijden aanbieden. In de Wet op de kansspelen staat dat hiervoor één vergunning wordt verstrekt. Alle andere aanbieders van (online) sportweddenschappen mogen geen kansspelen aan Nederlandse consumenten aanbieden. Ze zijn verplicht ervoor te zorgen dat vanuit Nederland niet kan worden deelgenomen. Dit kunnen zij bijvoorbeeld doen door geo-blocking toe te passen: met Nederlandse IP-adressen kan er dan niet worden deelgenomen.

Geen controle mogelijk

De Kansspelautoriteit treedt op tegen illegale aanbieders van kansspelen, omdat er geen controle mogelijk is op de eerlijkheid van het spel, de detectie van kansspelverslaving en op deelname van kwetsbare groepen, zoals minderjarigen. Extra redenen om tegen illegale kansspelaanbieders op te treden zijn specifieke gerichtheid op Nederlandse consumenten (bijvoorbeeld door gebruik van de Nederlandse taal) en het laten deelnemen door jongeren.

Populair

Wedden op de uitslag van sportwedstrijden is populair en groeit hard. Uit de Marktscan 2016 van de Kansspelautoriteit blijkt dat de markt voor legale sportweddenschappen in Nederland in 2016 met 34 procent groeide ten opzichte van 2015. Algemeen bekend is dat er tijdens grote sporttoernooien, zoals het aanstaande WK Voetbal, extra gewed wordt. Ook als het Nederlands elftal niet meedoet, is dat het geval. Binnen de sector sportweddenschappen is voetbal veruit de populairste sport om op te wedden.

Meldingen

De Kansspelautoriteit kondigde eerder dit jaar in haar Toezichtagenda aan dat voorkomen dat minderjarigen aan kansspelen mee kunnen doen, een belangrijke prioriteit is. Jongeren vormen een kwetsbare groep; kansspelaanbieders moeten er alles aan doen om te voorkomen dat minderjarigen kunnen deelnemen. De Kansspelautoriteit hoort graag van ouders, leraren, vrienden of andere betrokkenen of zij deelname aan sportweddenschappen door minderjarigen constateren. Minderjarigen kunnen zelf ook een melding doen. Meldingen kunnen worden gedaan via het Meldingsformulier minderjarigen. De informatie wordt niet gebruikt om minderjaren te beboeten voor hun deelname. De informatie wordt alleen gebruikt voor de aanpak van illegale aanbieders.


Meer informatie

wk voetbal
  • Pool sporttoernooi organiseren