Boete van 3 ton voor aanbieden online kansspelen via williamhill.com


Gepubliceerd op 14 december 2018

14 december 2018

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft een boete van 300.000 euro opgelegd aan het bedrijf WHG (International) Limited. WHG heeft via de website williamhill.com kansspelen aangeboden aan Nederlandse consumenten. Het aanbieden van (online) kansspelen zonder vergunning is in Nederland onder de huidige wetgeving verboden.

Tijdens onderzoek heeft de Ksa geconstateerd dat de website williamhill.com bereikbaar was vanuit Nederland. Verder stond Nederland ('the Netherlands') in het drop down-menu, was de klantenservice vanuit Nederland bereikbaar en kon er worden betaald via IDEAL bij verschillende Nederlandse banken (IDEAL kan alleen worden gebruikt door een betaler die over een Nederlandse bankrekening beschikt). Via de site van WHG waren door Nederlandse consumenten casinospellen als blackjack, roulette en poker te spelen. Ook was het mogelijk weddenschappen op sportwedstrijden af te sluiten en op fruitmachines te spelen. Tijdens het onderzoek stuitte de Ksa ook op twee gokapps van WHG.

Beschermen consument

De aanpak van illegaal online aanbod is één van de prioriteiten in de Toezichtagenda 2018-2019 van de Ksa. René Jansen, voorzitter van de raad van bestuur: ‘Veel Nederlanders weten het niet, maar online gokken is in Nederland illegaal. Een speler die gokt bij een illegale aanbieder doet dat onbeschermd, er is geen toezicht mogelijk op een faire gang van zaken. Daarom treedt de Ksa op tegen illegale aanbieders. Het beschermen van de consument is een belangrijke doelstelling van de Ksa, naast het voorkomen van kansspelverslaving en de bestrijding van illegaliteit.'

Instellingen

Buitenlandse aanbieders van online kansspelen moeten de Nederlandse wet respecteren. Zij kunnen bijvoorbeeld de instellingen van hun websites zo aanpassen dat die met Nederlandse IP-adressen niet te zien zijn ('geoblocking'). De Ksa richt zich bij de handhaving van de wet met voorrang op aanbieders die zich op de Nederlandse consument richten.

Zie ook: Aanpak online kansspelen

Zie ook: Boetebesluit


Status procedure

Uit dit bericht blijkt niet of tegen het besluit bezwaar is gemaakt of beroep is ingesteld. Zie voor de actuele stand van zaken het boetebesluit WHG (International) Limited .