Infostat werkgroep IAGR bezoekt Kansspelautoriteit


Gepubliceerd op 29 juni 2017

29 juni 2017

De IAGR Statistics Working Group bracht op 20 juni 2017 een bezoek aan de Kansspelautoriteit. Flóra Felsö, senior adviseur van de Kansspelautoriteit, is lid van deze internationale werkgroep van de International Association of Gaming Regulators (IAGR) en geeft een toelichting.

Wat doet jullie werkgroep?

“In de werkgroep van IAGR zitten vertegenwoordigers van internationale toezichthouders. Wij wisselen onderling informatie uit en bespreken ontwikkelingen in de kansspelmarkt. Initiatiefnemer en trekker van de werkgroep is Birgitte Sand van de Deense toezichthouder Spillemyndigheden.”

In de werkgroep zitten naast Flóra Felsö, de Amerikanen Joan Matsumoto en Gayle Cameron (beiden uit de staat Massachusetts), James Green (Verenigd Koninkrijk), Trude Felde (Noorwegen) en Michael Herborn (Denemarken). Voorzitter is de Deense Birgitte Sand.

Infostat

Van links naar rechts: Robert Biegel (Kansspelautoriteit), Trude Felde (Lotteritilsynet, Noorwegen), James Green (Gambling Commission, UK), Michael Herborn (Spillemyndigheden, Denemarken), Marja Appelman (Kansspelautoriteit) en Flóra Felsö (Kansspelautoriteit). Fotografie: Kansspelautoriteit.

Waarom deze onderzoeksgroep?

“Dit soort onderzoek is belangrijk omdat er weinig bronnen zijn. Behalve de commerciële bureaus H2 en Gambling Compliance is er verder niet veel meer. Iedereen houdt de ontwikkelingen in zijn eigen land bij, maar je wilt deze graag af kunnen zetten tegen gegevens uit andere landen.”

Wat is het verschil met de infostatgroep van GREF?

“Het doel is om iets vergelijkbaars op te zetten als de Infostat Werkgroep van het Gaming Regulators European Forum (GREF)”, zegt Felsö, covoorzitter van de werkgroep bij GREF. “GREF heeft een jaarlijkse Figures Survey, een tweejaarlijkse General Info Survey (naar reguleringsachtergrond) en daarnaast onderzoeken naar specifieke onderwerpen, zoals belastingen. Met deze enquêtes kunnen GREF-leden regulering en prestaties van hun eigen land afzetten tegen die van andere landen. Ze zijn ook nuttig als ‘naslagwerk’. Je kunt er specifieke informatie in opzoeken, zoals leeftijdslimieten, regels over afdrachten, inzetten, belastingen, enzovoort.”

“In de bestanden van de Infostatgroep van GREF zie je hoeveel verschillen er zijn tussen de reguleringsmodellen. En dan hebben we het alleen nog over Europa. De verwachting is dat in de IAGR-enquêtes nog meer verschillen te zien zijn. Aziatische landen zullen bijvoorbeeld wel veel verschillen van Europese landen.”

Hoe ver is de werkgroep nu?

“We gaan jaarlijks informatie verzamelen over de leden van IAGR. Dat doen we met een enquête. We beginnen met een eenvoudige vragenlijst. De eerste enquête die we nu opzetten, moet simpel en algemeen zijn. Van daaruit bouwen we het uit.”

Het doel is om de resultaten van de eerste ronde in oktober te presenteren op het jaarcongres van IAGR.


Infostat