Boete voor illegaal aanbieden online kansspel - Reacties


14 februari 2017

Het bedrijf Trustfulgames.com kreeg een boete van €170.000,- van de Kansspelautoriteit voor illegaal aanbieden van een online kansspel op de Nederlandse markt.

De Kansspelautoriteit beboette Trustfulgames.com voor het aanbieden van een kansspel online -zonder vergunning - op de Nederlandse markt. Het ging om het aanbieden van casinospelen, fruitautomaten en sportweddenschappen op de website www.tiplix.com. Waarom de boete? Het aanbieden van (online) kansspelen, zonder in het bezit te zijn van een vergunning, is in Nederland verboden. Voor het aanbieden van kansspelen via internet wordt op dit moment geen vergunning verleend. Bedrijven die toch gokken via internet in Nederland aanbieden, zijn dus altijd in overtreding. Pas onder de nieuwe Wet kansspelen op afstand gaat dat veranderen.

Aanpak Kansspelautoriteit

De website tiplix.com werd in de Nederlandse taal aangeboden. Hierdoor prioriteerde de exploitant van de website zich voor nader onderzoek. De website tiplix.com is - sinds het optreden van de Kansspelautoriteit - niet meer beschikbaar in de Nederlandse taal. De Kansspelautoriteit hanteert een bepaalde volgorde in haar aanpak. Lees meer over haar aanpak. Lees ook het nieuwsbericht: Wijziging in aanpak illegale online kansspelen sinds 1 januari 2017.

Risico’s online kansspelen

Bij het aanbieden van een kansspel zonder vergunning is onduidelijk of de aanbieder van kansspelen online voldoende betrouwbaar is en of de (potentiële) speler voldoende beschermd wordt. Bovendien kan de Kansspelautoriteit niet controleren of het betalingsverkeer veilig is geregeld, hoe wordt omgegaan met persoonsgegevens, of het spel eerlijk wordt gespeeld en winsten worden uitgekeerd. Maar bijvoorbeeld ook of bedrijven zich houden aan de regels ter voorkoming van witwassen. En of minderjarigen zijn uitgesloten van deelname.

Nieuwe wetgeving

Voor het aanbieden van (online) kansspelen is een wet in voorbereiding die het vergunningstelsel voor online kansspelen uitwerkt, de Wet kansspelen op afstand. Op het moment dat het wetsvoorstel in werking treedt, wordt het mogelijk om een vergunning te verkrijgen en legaal kansspelen via internet aan te bieden. Tot die tijd is dit niet toegestaan.

Boetes nu, boetes in de toekomst

De Kansspelautoriteit zal ook in de toekomst online aanbieders die opereren zónder vergunning blijven beboeten. De Kansspelautoriteit vindt het van maatschappelijk belang dat consumenten worden geïnformeerd en gewaarschuwd over de deelname aan online kansspelen en de risico's die daaraan kleven. De Kansspelautoriteit maakt de opgelegde boete mede openbaar om andere bedrijven die ook online kansspelen (willen) aanbieden op de Nederlandse markt, opnieuw duidelijk te maken dat dit niet is toegestaan.